Знаем, че не сме единствените, които са обмисляли въпроса дали бургерът и сандвичът са различни неща. Е, фактите може да ви изненадат. Каква е разликата между бургер и сандвич?

Бургерът винаги ще има кюфте на скара между две кръгли половини от питка, докато сандвичът може да има множество различни пълнежи и форми. Може обаче да се твърди, че бургерът е подклас сандвич.

Не се притеснявайте, не сте първият човек, който преживява екзистенциална криза заради разликите между сандвичите и бургерите, нито сте първият човек, който влезе в разгорещен дебат с приятел или любим човек заради това.

Може да се изненадате колко много е обмислено разследването в световен мащаб. Докато няма официално решение, вие трябва да решите в какво вярвате, така че прочетете, за да научите повече за дебата и да вземете по-информирано решение. 

Малко повече за сандвичите

Историците в сферата на храните цитират, че първият сандвич е приготвен по искане на графа на град Сандвич в Кент. Той е бил британски благородник от 18-ти век, който поискал от слугите си в кухнята да поставят месото му между хляба, за да яде месото си, без да се налага да спира хазарта с карти.

Не след дълго сандвичът е станал добре известен, ставайки популярен толкова бързо, че друг благородник отбеляза в дневника си, че е видял над 30 души да ядат сандвич само месеци след като графът е поръчал създаването му.

За да ви дадем всички факти, освен аргумента за хляба има и няколко други аргумента, които често се правят в подкрепа на разграничаването на сандвич от бургер. За да обобщим, според аргументите за хляба, когато става дума за сандвич обикновено се нарязва вертикално и е плосък, докато хлябът за бургер обикновено е питка или друго цяло парче хляб, което се разрязва наполовина хоризонтално.

Други наблюдения за сандвичи, които често се използват, за да ги различават от бургерите, се отнасят до разнообразието от възможности за пълнене и начина, по който самите пълнежи се режат.

Малко повече за бургерите

Най-големият аргумент в подкрепа на твърдението, че бургерът е специфичен тип сандвич е, че първият бургер е въведен едва в края на 19 век. Тук трябва да заявим, че има повече от едно твърдение, че някой е изобретил бургера.

Една от най-широко приетите истории е, че тя е въведена от Луи Ласан, който поставя варено говеждо месо между две филийки хляб, за да улесни яденето, точно както създаването на сандвича много преди това.

Друга интересна история е, че продавач на храна на панаир в Уисконсин решил да смачка кюфте между филийки хляб, така че участниците в панаира да могат да се хранят докато се разхождат. Не е същото като хазарта, но идеята е подобна.

Другото разграничение се връща към аргумента за пълнеж, който твърди, че бургерът се идентифицира като основният му пълнеж е кюфте от смляно месо или други хранителни продукти, която след това се покрива с различни зеленчуци и се залива със сосове и подправки.

Каква е разликата между сандвич и бургер?

Отговорът на този въпрос остава за вас. Ако отидете с най-простото описание на парче месо в две парчета хляб, то и двете са еднакви. Това описание също подкрепя твърдението, че бургерът е вид сандвич, тъй като бургерите са създадени по-късно, с пълното знание за съществуването на сандвичи.

Когато започнете да обмисляте общите разлики в начина, по който хлябът се нарязва, как се наслояват топингите и възможните топинги като фъстъченото масло, желето и банана, е лесно да се видят разликите.

Има и аргумента за питката или хляба. Разбира се, не можем да забравим аргумента, че повечето американци знаят, че когато някой каже, че иска бургер, най-вероятно няма да предложите да отидете в кварталната кръчма.

Според нас най-солидният аргумент е, че бургерите почти винаги се приготвят с голямо кюфте или повече на скара от смляно месо и почти винаги са кръгли.

За още интересни статии относно разликите между подобни храни натиснете ТУК.

Leave a Reply