Всичко, което се предлага в торба от 10 килограма, трябва да издържа вечно, нали? Лукът може да бъде закупен в изненадващо големи количества и има почти митологична репутация, че може да оцелее месеци наред в хладни, тъмни килери. Реалността обаче е друга и ако не бяхте намерили развален лук в хладилника/килера си, едва ли щяхте да четете тази статия сега. 

С други думи – лукът се разваля. Ако се съхранява правилно, може да остане свеж и годен за консумация до 3 месеца, но при определени обстоятелства ще мухляса. Дори и да не мухляса, лукът в крайна сметка ще се изсуши и изсъхне.

В тази статия ще говорим за всички начини, по които лукът може и ще се развали, как да предотвратим това да се случи възможно най-дълго и как да разберем дали лукът ви е преминал датата си на годност. Дори влизаме в няколко по-задълбочени въпроса за лука, така че прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за запазването на лука за дългосрочна употреба

Може ли лукът да се развали?

Лукът може и ще се развали с времето. Макар и издръжлив, ако го съхранявате правилно, можете да ги запазите свежи и вкусни месеци наред, но няма гаранция за съвършенство. Има няколко различни начина, по които лукът може да се развали, в зависимост от това дали си имате работа с цял лук, нарязан лук или дори зелен лук.

Първо, нека обсъдим разликата между лук, който е започнал да расте и вече не е идеален за консумация, и развален лук, който не ебезопасен за консумация.

Развален лук – развалят ли се целите глави?

След като е бил съхраняван дълго времею, от лукът ви ще започнат да поникват зелени стъбла. Можете да ядете лук, който е започнал да пониква; напълно е безопасно.

Въпреки това, лукът, който е покълнал, вероятно ще остарее доста и може да се наложи да премахнете няколко външни слоя, които са изсъхнали. Самият кълн също е годен за консумация, но младите кълнове са доста горчиви и може да не ви харесат. За съжаление, най-големият проблем с лука, който е започнал да пониква, е количеството лук, което ще бъде похабено.

Понякога целият лук просто изсъхва и се свива, защото е съхраняван твърде дълго. Както при покълналия лук, можете да опитате да отлепите няколко от външните слоеве, за да намерите вътре свежи, хрупкави слоеве, но колкото по-стар е лукът, толкова повече ще трябва да премахнете.

И, разбира се, лукът може да се развали в смисъл да расте плесен и да се превърне в слузеста, кашава, миризлива бъркотия. Това е най-лошият сценарий и обикновено се случва, когато влага попадне в мястото, където се съхранява лукът ви.

Абсорбира ли лукът бактерии?

Има общоприет мит, че нарязаният лук абсорбира бактерии. Много хора смятат, че това е лек, който предпазва тялото от заболяване. За други това е притеснителна грижа за безопасността на храните.

Ако поставите нарязан лук във вашите вълнени чорапи, докато спите, ще извлече ли токсините и бактериите от тялото ви? Ако нарежете лука и го оставите на плота си, ще се превърне ли той в магнит за всичко и всичко, което може да е във въздуха?

Няма надеждни доказателства, които да показват, че нарязаният лук абсорбира, събира или привлича бактерии или други патогени. Да, ако оставите лука открит, той може да се превърне в среда за размножаване на хранителни бактерии, но не повече от всяка друга нетрайна храна. Регулярни практики за безопасност на храните и здравето могат и трябва да се използват около нарязан лук.

Лукът се разваля, ако не се охлажда?

Да, нарязаният лук ще се развали, ако не е в хладилник.

Веднага след като защитният външен слой на лука е счупен. трябва да го съхранявате в херметически затворен контейнер или запечатваща се торбичка в хладилника си, подобно на всички други хранителни продукти във вашата кухня.

Целият лук обаче не се разваля бързо, ако не е в хладилник. Всъщност е по-добре да не съхранявате целия си лук в хладилника, ако искате да издържи по-дълго с добро качество.

Когато лукът се постави в студена среда, естественото нишесте започва да се превръща в захар. Сладкият лук може да не звучи като нещо ужасно, но преходът също така кара лука ви да стане мек и влажен без подкрепата на нишестето.

Същото се случва и с картофите, когато се съхраняват в хладилник или се съхраняват в много студено пространство. 

Как да разпознаем развален лук?

Първият признак, че лукът ви е лош или се разваля, е обезцветяване или тъмни петна по външните слоеве и кожата. Тъмнокафявите или черните области на лука показват, че е изгнил или изсъхнал.

Лукът винаги трябва да е твърд, без меки петна или синини. Нормално е външните слоеве да са сухи и хартиени. Може да се наложи да обелите няколко слоя, за да стигнете до най-прясната част от лука, но това е нормално.

Обелването на множество меки слоеве обаче е лош знак и вероятно трябва да изхвърлите лука. Ако попаднете на малко меко или кафяво петно ​​във вашия лук, можете просто да изрежете тази област и да изядете останалата част от лука.

Какво ще стане ако ям развален лук?

Лукът не е прекалено или изключително опасен, дори и да се е развалил. Въпреки някои митове, лошият лук не е вероятно да причини хранително отравяне. Ако установите, че лукът ви се е развалил, можете да намалите засегнатото място и безопасно да изявите останалото. Ако случайно консумирате парче, което е започнало да гние, вероятно ще има лош вкус и може да разстрои стомаха ви, но е малко вероятно да причини сериозни или трайни щети.

Ако се интересувате от съхранението и всичко друго за различни зеленчуци, като например краставиците, разгледайте другите статии в сайта ни.

Leave a Reply