Млякото е много бързо развалящ се продукт. Неправилните условия на съхранение и високата стайна температура могат да го развалят в рамките на няколко часа.

Но често се случва неволно да оставим мляко на кухненския плот. Това означава ли, че трябва да го изхвърлим?

Безопасно ли е да пиете мляко, оставено през нощта? Американската администрация по храните и храните предлага да изхвърлите млякото, което е било оставено извън хладилника за повече от 2 часа. Много обаче зависи от температурата в стаята. Ако са минали само малко повече от 2 часа и температурата в стаята е ниска, млякото може и да не е развалено.

В тази статия ще научите всичко за правилните условия на съхранение на млякото, срока му на годност и признаците на разваляне, както и за рисковете от пиенето на мляко, което е оставено извън хладилника повече от два часа. И така, как да разберем дали едно мляко е развалено или не?

Кой е най-добрият начин за съхранение на мляко?

Най-добрият начин за съхранение на млякото очевидно е в хладилника. Ето няколко прости правила за съхранение на мляко:

• Сложете млякото в хладилника веднага щом се приберете. Важно е млякото да се съхранява в хладилник през цялото време. И ето един съвет. Направете млякото последният артикул, който добавяте в количката си, докато пазарувате в магазин за хранителни стоки. По този начин ще избегнете излишно млякото на стайна температура.

• Не съхранявайте млякото на вратата на хладилника. Това е мястото, където повечето хора съхраняват млякото, когато го носят вкъщи, тъй като бутилките и кашоните млякото обикновено се вписват перфектно на рафтовете на вратата на хладилника.

Но това не е най-доброто място за съхранение на мляко, тъй като рафтовете на вратата на хладилника са най-топлото място в хладилника.

Всеки път, когато отворите вратата на хладилника, вие карате продуктите, съхранявани върху нея, да претърпят температурни промени, тъй като по същество ги влачите в топлата температура на стаята.

• Изберете най-хладното място в хладилника, за да съхранявате млякото. Това е задната част на хладилника на един от средните рафтове.

• Съхранявайте контейнера с мляко плътно затворен. Ако уплътнението на бутилката или картонената кутия е счупено и не се затваря плътно, помислете за прехвърляне на млякото в друг контейнер.

• Винаги съхранявайте отвореното мляко в хладилника. Независимо какъв вид мляко използвате, винаги трябва да го съхранявате в хладилник, след като го отворите. Някои млека, като консервирано мляко и UHT мляко, могат да се съхраняват при стайна температура, преди да бъдат отворени. Но не се изкушавайте да ги изпуснете, след като сте ги отворили.

Колко дълго трае млякото?

Млякото е много бързо развалящ се хранителен продукт. Срокът на годност на всички видове мляко е посочен на опаковката.

Общото правило е, че неотвореното мляко издържа около 7 дни след отпечатаната дата, ако пломбата е непокътната и млякото е било правилно охладено.

След отваряне трябва да използвате млякото в рамките на 5-7 дни . Дори дълготрайното мляко, което има срок на годност от няколко месеца, когато не е отворено, трябва да се използва в рамките на една седмица след отварянето му.

Ако искате да удължите срока на годност на отвореното мляко, замразете го . Млякото, съхранявано във фризера, се съхранява добре до 4 седмици.

Оставено мляко за една нощ – развалено ли е?

Оставянето на мляко за една нощ или за няколко часа е нещо, което може да се случи на всеки, който използва мляко често.

Можете да го излеете върху сутрешните си зърнени храни и да продължите деня си, без да си спомняте да поставите галона обратно в хладилника.

Или може да ви мързи да приберете хранителните стоки, забравяйки, че някъде в пазарската ви чанта има бутилка мляко.

И така, какво трябва да правите с мляко, което е било оставено на стайна температура в продължение на много часове? Трябва ли да го съхранявате в хладилник и да го използвате както обикновено или да го изхвърлите?

Общото правило за нетрайните храни е, че не трябва да ги оставяте за повече от два часа. Но не всички храни се развалят след 2-часовия знак. Влошава ли се млякото, ако го оставите за една нощ?

• Отговорът на този въпрос зависи от няколко неща. Първо, колко топло е в стаята, където е било оставено млякото?

Колкото по-топло е в стаята, толкова по-бързо ще се развият бактериите в млякото и ще го развалят. Ако случаят е такъв, би било добре да изхвърлите млякото.

• Второ, видът на млякото също има значение . Неотвореното ултра-пастьоризирано мляко може безопасно да се остави на стайна температура.

Знаете, че можете да оставите неотвореното мляко на стайна температура, ако сте го купили от неохладената секция в магазина.

• И накрая, млякото, което току-що е сварено, може безопасно да се остави извън хладилника за около 8 часа . Ако по някаква причина не можете да съхранявате млякото в хладилник, продължете да го кипвате на всеки 6-8 часа .

Но знайте, че ще се сгъсти след няколко сесии на кипене. В този случай можете да добавите вода към млякото, за да поддържате неговата консистенция.

Как се разваля млякото?

Млякото се разваля поради свръх растеж на бактерии. Когато оставите млякото при температура над 40°F , се създава подходяща среда за растеж на бактерии.

Това компрометира качествата на вкуса и текстурата на млякото. Прекомерният растеж на тези бактерии също е това, което прави разваленото мляко лошо мирише.

Освен това, когато отворите бутилка или картонена кутия с мляко, млякото също е изложено на различни бактерии от околната среда. Ето защо е важно млякото да се съхранява правилно, особено след като сте го отворили.

Как да разберете, че едно мляко е развалено?

Развалено мляко се забелязва много лесно. Важно е да знаете какви са признаците за разваляне на млякото, тъй като дори датата на опаковката на млякото не означава, че е добро и безопасно за консумация.

Ето как да разберете, че едно мляко е развалено:

• Отблъскваща миризма. Първият знак за раздаване на лошо мляко е неприятната миризма. Доброто мляко има много слабо изразена миризма. Лошото мляко, от страна на миризма, има неприятна кисела миризма.

• Промени в цвета. Друг визуален признак за лошо мляко са промените в цвета. Разваленото мляко има мръсно жълт цвят. Млякото е естествено бяло. Така че, ако забележите някаква жълтеница, изхвърлете млякото.

• Промени в текстурата. В зависимост от това колко лошо е млякото, текстурата му може да е на бучки и лигава. Млякото, което току-що е започнало да се разваля, може да няма промени в текстурата. Ако забележите други признаци на разваляне, като промени в миризмата или цвета, не го пийте само защото консистенцията изглежда добра.

• Промени на вкуса. Ако млякото изглежда и мирише добре, но искате да сте сигурни, че не се е развалило, опитайте го. Отпийте една глътка. Ако усетите кисел вкус вместо меката сладост на млякото, тогава е време да го изхвърлите.

Ако тази статия Ви бе полезна, разгледайте и другите ни теми за съхранение на различни храни.

Leave a Reply