Без значение откъде сте по света, всяко домакинство, което готви, почти със сигурност ще има чесън наоколо. Разбира се, това може да е произволно парче, което сте намерили под масата, но въпреки това е там.

Винаги е трудно да се разбере дали беленият чесън е все още пресен, особено ако го съхранявате вече обелен.

И така, колко трае беленият чесън? Белените скилидки чесън обикновено издържат до една седмица в хладилника, ако се съхраняват правилно, в зависимост от това дали са нарязани или просто белени. Ако чесънът е бил обелен и нарязан, той също ще продължи около седмица, ако се съхранява в масло.

В тази статия ще обсъдим колко дълго държи беленият чесън в различни форми, както и факторите, които влияят върху неговия срок на годност.

Чесън

Напоследък се наблюдава огромен скок в предварително приготвената храна. С това имаме предвид, че купувате вече белени и на кубчета зеленчуци, вече нарязана маруля и обелен (или нарязан) чесън.

Ние обаче не се оплакваме. Спестява много време у дома по време на приготвяне на хранене.

Чесънът особено е съставка, която винаги е необходима (макар и само в сърцата ни), но винаги дразни при обелването. Дори и да не го купите предварително обелен, може да го обелите по време на седмична подготовка за хранене, преди да ги приберете в хладилника.

Винаги обаче е трудно да се прецени колко дълго обеленият чесън ще остане на първостепенна свежест.

Натиснете ТУК за съвети за правилното замразяване на различни хранителни продукти. 

Правилни методи за белене и съхранение на чесън

Когато разглеждаме какво се случва със скилидката, когато чесънът остарее, първото нещо, което хората ще забележат, е как той изсъхва.

Това е така, защото кората (кожата) предпазва плътта от елементите (като въздуха), за да предотврати загубата на влага. След като премахнете обелката, срокът на годност ще намалее драстично от месеци до само седмица.

Когато белите чесън, има многобройни методи, които хората следват.

Някои отрязват дъното (заострена страна, а не плоската коренова страна) на луковицата чесън и след това продължават да белят скилидките поотделно. За съхранение на белени скилидки чесън не бихме препоръчали този метод.

Когато нарязвате скилидката, излагайки вътрешността (плътта) на кислород и светлина, тя ще изсъхне още по-бързо. Опитайте да обелите скилидката, без да увреждате плътта.

Друг популярен метод за белене на чесън е поставянето на необелените скилидки в ледена вода. Този метод работи отлично, тъй като кората се втвърдява и плътта се свива, което улеснява премахването на кората.

Ако обаче не изсушите напълно обелените скилидки, върху тях ще има излишна влага. Ако не се съхраняват правилно, стават податливи на бактерии и гниене.

Ето един чист трик: поставете отделните необелени скилидки в твърда купа, покрийте я с друга твърда купа и разклатете енергично. Това ще помогне на кората и плътта да се отделят и да се обелят много по-бързо, без да се засяга плътта или влагата.

Независимо от метода на белене, беленият чесън трябва да се съхранява в херметически затворен съд в хладилника. Не съхранявайте чесън с други храни или извън контейнер. Има много ароматна и остра миризма, която ще навлезе в други елементи в хладилника.

Какъв е срокът на годност на беленият чесън?

Неолющените луковици чесън могат да издържат между 3-6 месеца, ако се съхраняват правилно. Разбира се, след като премахнете всички тези защитни слоеве, срокът на годност ще намалее драстично.

Чесънът, който е белен по метода на нарязване, ще издържи 3-5 дни, преди да стане забележимо твърд поради загуба на влага.

Чесънът, който е белен с помощта на метода на разклащане с ледена вода или купа, ако е напълно сух и се съхранява правилно, може да издържи между 6-9 дни, преди да изсъхне твърде много.

Ако сте обелили чесън и след това нарязали или натиснали цялата скилидка, срокът на годност ще бъде около 2-3 дни.

Ето още един трик: за да може беленият чесън да продължи по-дълго в хладилника, можете да го съхранявате в масло. Маслото предпазва плътта на чесъна от елементите. Той действа като бариера, за да предотврати изсушаването на скилидките.

Натиснете ТУК и разберете повече за истинските срокове на годност на храните в хладилника си.

Признаци, че беленият чесън се е развалил

Дори когато вашият чесън започне да изсъхва, той все още може да се използва (до известна степен). Колкото по-дълго държите белените скилидки, толкова по-малко ароматни ще бъдат те.

Първият признак, ако вашите обелени скилидки чесън са минали най-добрите си години, е да проверите нивото им на влага. Почувствайте обелената скилидка. Ако все още не е станала твърда и трудна за стискане, все още можете да го използвате.

Вторият признак е да погледнете кожата на плътта на скилидката (не кората, действителният външен слой на плътта). Ако започне да се свива, вече няма да е полезно в ястието.

Можете също така да внимавате за кафяви петна, които започват да се образуват върху скилидките, както и за промяна на цвета. Ако скилидката започне да показва жълтеникавокафяви цветове, е преминала най-добрите си години.

Когато започват да се образуват зелени корени, наречени кълнове, чесънът е надхвърлил своя срок на годност и трябва или да се изхвърли, или да се пресади отново, за да се създаде нова луковица.

Leave a Reply