Как да разберете дали един лимон е развален? Наличието на кафеникави, зелени или бели размити петна е най-лесния начин да разберете, че един лимон е развален. Ако има такива промени в структурата като кашави петна или набръчкана и изсъхнала кожа, тогава вашият лимон най-вероятно се е развалил. 

В тази статия ще обсъдим условията за съхранение и срока на годност на лимоните, признаците на развалените лимони и начините за тяхното използване, ако те са на път да се развалят.

Лимоните се развалят?

Лимоните имат ограничен срок на годност. Ако не се съхраняват правилно, те могат много бързо да се развалят. Трябва да купите само няколко лимона наведнъж, за да ги запазите в най-добрия им вид, преди да ги използвате.

Освен това, всичко зависи от условията на съхранение.

Как да съхранявате лимони

Лимоните в купа, поставена на плота, могат да озарят всяка кухня. Но дали това е най-добрият начин за съхранение на лимони? Поддържането на лимони при стайна температура е добра идея само ако знаете, че ще ги използвате до няколко дни.

Дори и в този случай обаче трябва да внимавате да не оставяте лимоните под пряка слънчева светлина. Също така трябва да внимавате да не попадне вода или излишна влага в купата с лимони.

Съхраняването на лимони на хладно и сухо място, като килера или кухненски шкаф е по-добър вариант.

Най-добрият начин за съхранение на лимони обаче е в хладилника. Поставете лимоните в найлонов плик, обикновен или с цип, изтласкайте излишния въздух и запечатайте торбата.

Ако искате да ги запазите още по-дълго, имате възможност и да замразите лимоните си и да ги извадите, когато имате нужда от тях.

Колко издържат лимоните?

Срокът на годност на лимоните зависи от две неща. Първо, трябва да си купите когато са в перфектната си форма. Купуването на твърди лимони е ключът към това плодовете да траят дълго. Второ, трябва да осигурите подходящи условия за съхранение.

Докато избирате добри лимони и ги съхранявате правилно, лимоните ще издържат до 7 дни на кухненския плот. Лимоните, съхранявани в килера, ще се запазят добре до 14 дни.

Ако имате много лимони и трябва да ги запазите по-дълго свежи, хладилникът е най-доброто място за съхранение. Той удължава срока на годност на лимоните до 1 месец и дори повече. Замразяването на вашите лимони ще удължи срока им на годност до 3-4 месеца .

Нарязаните лимони, от друга страна, трябва да се използват в рамките на 3 до 4 дни.

Как можете да разберете дали един лимон е развален?

Можете да разберете дали лимон е развален, само като го погледнете и докоснете, тъй като има много признаци, които показват, че е крайно време да го изхвърлите.

Ето знаците, за които трябва да внимавате.

1. Промени в цветовете

Добрият лимон има равномерен, ярко жълт цвят. Петна, били те светли или тъмни, показват, че плодовете ви са започнали да се развалят.

Тъмнозелените и кафяви петна, които също са размити, са признак за плесенясването на лимоните. Понякога мухълът се появява на лимоните под формата на фин прах.

Можете също така да забележите, че лимоните стават яркозелени в някои области, което прави лимоните да приличат на лайм.

Това не е признак на развален лимон, а по-скоро сигнал, че сте излагали лимоните на драстични температурни промени.

2. Промени в текстурата

Както ви казахме по-рано в тази статия, добрите лимони са тези, които са твърди. Колкото по-дълго държите лимоните, било то на стайна температура, в килера или хладилника, толкова по-меки ще станат те.

Въпреки че това е естествено, има няколко признака, които да ви подскажат, че е време да се отървете от лимоните си.

Първо, ако кожата е набръчкана, е време да изхвърлите лимоните, тъй като в тях е останала малко влага.

Все още можете да нарежете лимоните, за да видите дали можете да изстискате някакъв сок. Лимоните, които са загубили цялата си влага, могат да станат много твърди и дори да се свият.

Второ, изхвърлете лимоните, ако има твърде много меки петна по тях и кожата е станала лигава.

Ако върху лимона има малко меко петно, можете да го отрежете и да използвате останалото, ако мирише и има добър вкус. Но ако целият лимон е станал мек, значи е развален – изхвърлете го.

3. Промени във вкуса

Ако един лимон изглежда добре, най-вероятно е подходящ за употреба. Колкото по-дълго запазвате лимоните, толкова повече ароматът и цитрусовият им вкус ще се влошат.

Ако искате да сте сигурни, че вашият лимон все още има добър вкус и е достатъчно интензивен, за да се използва в ястие, нарежете гои го тествайте на вкус.

4. Неприятна миризма

Всеки обича свежата миризма на лимони. Трудно е да се обърка с друга миризма. Веднага след като вашите лимони започнат да миришат на ферментирали или гранясали, изхвърлете ги.

Какво да правим с лимони, които се развалят?

Има много неща, които можете да направите с лимоните, които са започнали да се развалят. Веднага щом забележите, че лимоните стават петнисти, е време да измислите начин да ги използвате.

Това ще работи само с такива, при които можете да отрежете меките петна и безопасно да използвате останалите плодове.

Ако имате само няколко лимона, които са на път да се развалят, можете да намерите много начини да ги използвате, от печене до приготвяне на салатни дресинги.

Можете също да използвате лимоните за почистване на микровълновата и дървените дъски за рязане или премахването на петна от контейнерите.

Но какво, ако имате твърде много лимони? Не можете просто да седите и да чакате лимоните ви да се развалят. Вместо това премахнете тъмните петна, уверете се, че останалата част от плодовете изглежда добре и има вкус и се захващайте за работа.

Ето какво можете да направите с лимони, които се развалят: 

  • Замразяване  – Както споменахме по-рано, замразяването ще удължи срока на годност на лимоните до 4 месеца. Ако кожата на лимоните все още е добра и трябва бързо да свършите работата, замразете лимоните цели. В други случаи, когато трябва да премахнете някои петна от кожата, разделете лимоните на клинове или ги замразете нарязани.
  • Сок – Много рецепти изискват лимонов сок. Ако имате твърде много лимони и се притеснявате да не изсъхнат, направете ги на сок. Запазете прясно изцедения лимонов сок в хладилника и го използвайте в рамките на две седмици. Можете също да замразите лимонов сок в тави за лед. Замразените кубчета лимонов сок поддържат най-доброто си качество за около 4 месеца. Те могат лесно да се размразят и да се използват за дресинг на салати, маринати, печене и др.
  • Направете конфитюр  – За лимони, които все още са твърди и нямат тъмни или меки петна, приготвянето на сладко е чудесна възможност. И не е толкова трудно, колкото си мислите. Необходими са ви само лимони, сокоизстисквачка или изстисквач за лимон, захар, вода и време за приготвяне.
  • Направете лимонада – Когато животът ви дава лимони, направете лимонада! Клише, знаем, но няма по-добър начин за използване на лимони от приготвянето на освежаваща лимонада за цяла седмица. Можете да персонализирате лимонадата си, като добавите други плодове към нея или дори да направите розова лимонада. Използвайте обикновена или газирана вода, добавете плодове, използвайте гранулирана захар или подсладители без захар и правете каквото искате, за да накарате вашата лимонада да отговаря на вашите предпочитания.

Какво се случва, ако ядете развален лимон?

Винаги е добре да внимавате и да не ядете продукти, които са се развалили. Ако по някаква причина сте изяли парче лош лимон, вероятно няма да имате проблеми.

Дори и с плесенясали лимони, ако се консумират в малко количество, няма сериозни рискове за здравето. Трябва да ядете много плесенясали лимони, за да се разболеете, ако не сте алергични, но можем да гарантираме, че опитът ще бъде доста ужасен.

Във всеки случай, ако не сте сигурни, че лимоните ви са добри, най-добре е да ги изхвърлите.


За още подобни полезни статии за подправки и хранителни продукти, натиснете ТУК.


Източници:

Baxter, K. (2021, May 20). Do Lemons Go Bad? How Long Do Lemons Last? EatDelights.
Skrzypiec, M. (2021, April 23). Do Lemons Go Bad? Does It Go Bad?

Leave a Reply