Ако сте от хората, които обичат да съхраняват сезонни плодове във фризера, за да им се наслаждавате през цялата година, вероятно сте се сблъскали с проблеми при размразяването на замразени плодове.

Как правилно се размразяват замразени плодове? Най-добрият начин за размразяване на замразени плодове зависи от вида на плодовете, но има три общи начина, които считаме за правилни и ефективни. Можете да размразите плодове в хладилника, в студена вода, а понякога дори и в микровълновата.

Тези опции варират от отнемане на часове до минути, но не всички методи ще работят за всеки плод. Времето за размразяване ще варира и от вида плодове, които имате.

За щастие в тази статия сме се стремили да предоставим най-добрите методи за размразяване на замразени плодове. Прочетете стъпка по стъпка инструкциите за различните видове плодове по начини, които работят най-добре за тях.

Размразяване на замразени плодове по типове

Различните видове плодове може да изискват различни начини на размразяване. Ето най-добрите методи за размразяване на плодове, цитрусови плодове, тропически и костилкови плодове, както и за ябълки и круши.

Как да размразите горски плодове

Десерт с горски плодове.
Десерт с горски плодове.

Замразяването на горски плодове е чудесен начин да удължите срока на годност на тези деликатни плодове. Можете да ги използвате замразени за приготвяне на сокове или смути. Но когато става въпрос за приготвяне на салати с горски плодове или използването им като гарнитура към сутрешната овесена каша, не искате да се занимавате с ледени плодове.

Има няколко метода за избор, когато става въпрос за размразяване на замразени плодове. Изберете един в зависимост от това колко време имате и за какво планирате да използвате плода.

Размразяване в хладилника

Размразяването на горски плодове в хладилника е лесно. Този метод обаче е добър само ако имате време.

За да размразите плодовете в хладилника, изпълнете следните стъпки:

 1. Прехвърлете необходимото количество замразени плодове в купа или пластмасов съд.
 2. Ако използвате купа, не забравяйте да я покриете с хранителна опаковка.
 3. Проверете плодовете след пет часа. Ако имате нужда плодовете да са по-твърди, извадете ги. Можете да оставите горски плодове да се размразят в хладилника за една нощ, ако нямате нищо против да са по-меки.

Размразяване в студена вода

Ако имате само няколко минути да размразите замразени плодове, този метод е най-бързият, който трябва да се използва, ако искате да запазите целостта им.

 1. Измерете колко плодове трябва да размразите и ги сложете в купа.
 2. Напълнете купата със студена вода, така че да покрива плодовете.
 3. Изчакайте няколко минути, докато плодовете се размразят, след това изцедете и използвайте.

За размразяването на горски плодове в студена вода може да използвате и найлонов плик. Потопете торбата с горски плодове в купа със студена вода. Трябва обаче да отделите повече време за размразяването по този начин.

Размразяване в микровълновата

За най-бързо и лесно размразяване на горски плодове може да използвате и микровълнова печка. Имайте предвид обаче, че този метод може да направи плодовете ви по-меки и леко кашкави. Ако това не ви притеснява от начина, по който ще използвате плодовете, следвайте тези инструкции, за да размразите плодовете в микровълновата.

 1. Постелете дъното на чиния с два слоя домакинска хартия.
 2. Разпределете плодовете равномерно върху чинията.
 3. Размразявайте за 30 секунди и проверете до къде са се размразили плодовете.
 4. Размразявайте за още 30 секунди и повтаряйте до 2 минути или до пълното размразяване на плодовете.
 5. Не оставяйте плодовете в микровълновата по-дълго от необходимото или ще ги препечете.
 6. Извадете чинията и премахнете хартиената кърпа.

Как да размразите цитрусови плодове

Различните видове цитрусови плодове.
Различните видове цитрусови плодове.

В зависимост от това как сте замразили вашите цитрусови плодове, включително липи, лимони и портокали, може да помислите за размразяването им по различни начини.

Размразяване на целия цитрусов плод

Хвърлянето на цели лимони или портокали във фризера за по-късна употреба не изисква време и усилия. И също толкова лесно е да размразите тези цели плодове в микровълновата, следвайки процеса по-долу:

 1. Поставете замразените плодове на чиния, безопасна за микровълна.
 2. Загрейте за около 30 секунди и проверете. Ако трябва, направете още едно затопляне.

Ако нямате достъп до микровълнова фурна, можете да оставите плодовете да се размразят на стайна температура. Това обаче ще отнеме няколко часа.

Размразяване на цитрусови плодове на парчета или резени

Можете да размразите парчета, резени или кубчета цитрусови плодове в студена вода за нула време с тези стъпки:

 1. Поставете цитрусовите парчета в найлонова торбичка.
 2. Напълнете купа със студена вода и потопете торбата в нея за около 15 минути.
 3. Като алтернатива можете да държите торбата с нарязани цитрусови плодове под студена течаща вода.

Как да размразим тропически плодове

Различните тропически плодове.
Различните тропически плодове.

Плодовете, които растат в топъл климат, са любими за мнозина. Те са пълни с витамини и антиоксиданти и се съхраняват лесно във фризера.

Тропическите плодове, като банани, ананаси, манго, кокос и киви, обикновено се замразяват на парчета.

Някои тропически плодове са по-добри, когато са замразени цели, като смокини и фурми.

Без значение как замразявате тропическите плодове, методът на размразяване, който ще работи най-добре за тях, е или размразяване в хладилник или размразяване на студена вода. Размразяването в микровълнова фурна може да работи в конкретни случаи, но не забравяйте да проверите кои точно плодове са подходящи за това.

Размразяване в хладилника

Размразяването в хладилник отнема часове, но това е най-лесният начин за размразяване на замразени тропически плодове. Просто следвайте тези стъпки:

 1. Прехвърлете необходимото количество плодове от фризера в хладилника.
 2. Поставете плодовете в купа и го покрийте с хранителна обвивка.
 3. Оставете плодовете в хладилника за няколко часа, докато се размрази достатъчно, за да ви хареса. Обикновено отнема около час или два, за да се размрази 100 грама плодове.
 4. Ако плодът е в найлонов плик, обърнете торбата от време на време, за да ускорите процеса на размразяване.

Размразяване в студена вода

Размразяването със студена вода е идеално, ако вашите парченца плодове са замразени в найлонова торбичка. Ето как бързо да размразите замразените тропически плодове с помощта на студена вода:

 1. Поставете найлонова торбичка с плодове в купа.
 2. Поставете купата в мивката и оставете студена вода да тече върху торбата. Можете също така просто да оставите торбата в студена вода. Течащата вода обаче ще размрази плодовете по-бързо.
 3. Обърнете торбата на всеки няколко минути и се опитайте да разнесете парчетата плодове навън, така че те да бъдат по-добре изложени на вода.
 4. Вземете плодовете на найлоновата торбичка, след като се размрази.

Как да размразите видовете пъпеши и диня

Видове пъпеш и диня.
Видове пъпеш и диня.

Ако решите да замразите пъпеш, като канта лупа или медена роса, направете го на парчета с умерен размер, за да улесните процеса на размразяване.

Най-добрият начин за размразяване на пъпешите е като ги оставите да се размразят в хладилника.

Размразяване в хладилника

Следвайте тези стъпки, за да размразите парчета пъпеши в хладилника:

 1. Прехвърлете желаното количество плодове в купа и го поставете в хладилника.
 2. Или, ако размразявате пъпешите в контейнер (найлонов плик), в който са били замразени, сложете под него чиния, за да не изтече вода навсякъде.
 3. Оставете пъпеша да се размрази, докато стане достатъчно мек за ядене. Ако имате голям контейнер с късове пъпеш, може да им отнеме ден или повече, за да се размразят напълно. Понякога проверявайте плодовете, за да видите в какво състояние е той.

Колко време плодът отнема да се размразява зависи от размера на парчетата и видовете пъпеши. Динята например се размразява много по-бързо от пъпеша.

Студена водна баня със стайна температура ще ускори процеса на размразяване на пъпешите.

Как да размразите плодовете с костилки

Видове плодове с костилки.
Видове плодове с костилки.

Плодовете с костилки като череши, праскови, сливи и др., Обикновено се замразяват след отстраняване на костилките и нарязване на парчета. Можете да замразите и тези плодове цели. Те обаче ще отнемат много повече време за размразяване.

Размразяването на костилковите плодове не се различава от размразяването на други видове плодове.

Размразяване в хладилника

Ето как можете да размразите костилковите плодове в хладилника:

 1. Прехвърлете плодовете в контейнер или найлонов плик в хладилника.
 2. Не забравяйте да я държите покрита, за да избегнете поглъщането на плодове от всякакви миризми от други продукти в хладилника.
 3. Оставете плодовете да се размразят за няколко часа. Колкото по-големи са парчетата плодове, толкова по-дълго ще им отнеме да омекнат.

Размразяване в студена вода

Размразяването на костилковите плодове в студена вода е много по-бързо, отколкото в хладилника и ще работи също толкова добре. Ето как го правите:

 1. Поставете плодовете в запечатваема пластмасова торбичка.
 2. Потопете торбата в купа, пълна със студена вода.
 3. Сменяйте водата на всеки 20 минути или оставяйте купата в мивката под течаща вода, докато плодовете се размразят напълно.

Как да размразите ябълки и круши

Ябълки и круши.
Ябълки и круши.

Ябълките и крушите са най-често ядените плодове, които могат да бъдат замразени както цели, така и нарязани на по-малки парчета.

Когато размразявате ябълките, трябва да имате предвид, че те не са типът плод, който трябва да бъде размразен бързо. Бързият процес на размразяване ще направи плодовете ви, цели или нарязани, по-меки и по-воднисти.

За да поддържате ябълките и крушите си в добра форма, трябва да ги размразите в хладилника така:

 1. Прехвърлете толкова плодове, колкото е необходимо да използвате в хладилника.
 2. Оставете да престоят в хладилника за една нощ до пълно размразяване.

 

Това беше пълното ни ръководство за размразяване на замразени плодове. Ако Ви е било полезно и имате интерес към подобни практики с други висове храни и продукти, натиснете тук.

Leave a Reply