Едно от притесненията при яденето на пилешко и друго месо е възможността да има салмонела.

За съжаление, наистина няма лесен начин да разберете дали пилето, което ще готвите, има салмонела и това може да е притеснително (особено ако сте преминали през хранително отравяне преди!)

Един от начините, по които може да искате да избегнете разпространението на салмонела в храната си, е да я замразите.

Замразяването убива ли салмонела? Замразяването може да помогне за унищожаването на някои бактерии и микроби и работи за убиване на паразити, но не убива салмонела. Салмонелата и повечето други бактерии преминават в латентно състояние при замразяване, но ще се активират отново, когато храната се размрази.

Не можете да разчитате само на замразяване, за да убиете салмонела във вашето месо, но колкото повече знаете за бактериите и запазването на месото си, толкова по-безопасно ще бъде приготвянето на храната ви у дома!

Замразяването на храна убива ли салмонела?

Салмонела е широко разпространена бактерия, която живее в червата на животните и инфекцията се разпространява, когато човек яде храна или пие вода, замърсена с изпражнения, съдържащи салмонела.

Ако имате достатъчно нещастие да се разболеете от салмонела, това може да бъде наистина неприятно преживяване и може да се превърне в сериозно заболяване.

Въпреки това, понякога тези, които са заразени със салмонела, изобщо не проявяват симптоми, а вместо това работят като носител.

Ако все пак се разболеете от салмонела, може да изпитате определени симптоми като стомашна болка, гадене, диария, гадене и повръщане. Това може да доведе до дехидратация .

За да отърват месото от салмонела, някои хора се опитват да го замразят, но за съжаление салмонела може да оцелее след замразяване.

Не можете да отървете месото от салмонела само чрез замразяване и дори ако процесът на замразяване работи за отстраняване на част от салмонела, след като месото се размрази, бактериите ще започнат да се размножават отново и месото ще стане опасно за ядене.

Не мислете, че сте отървали храната от салмонела само чрез замразяване, а трябва да следвате други методи за приготвяне на храна, за да гарантирате безопасността на вашата храна.

Положителните качества на замразяването на месо

Въпреки че замразяването на храна няма да убие салмонела, има няколко други ползи от замразяването на месо . Все още можете да замразите месото си, за да го направите по-безопасно за консумация на по-късен етап!

Това са положителните страни на замразяването на месо:

Дълго съхранение

Очевидното предимство на замразяването на месо е, че можете да го запазите свежо за по-дълго. Замразяването на месото ви позволява да го съхранявате месеци, а не няколко дни в хладилника .

По-безопасно е да съхранявате месото във фризера, ако няма да готвите и да го ядете веднага, тъй като замразяването на месото спира растежа на бактериите, като го поддържа в по-добро състояние за по-дълго.

Процесът на замразяване няма да убие бактериите, но поне ще им попречи да се размножават повече, запазвайки месото.

Паразити

Ако месото е замразено правилно, тогава всички паразити или яйца, които съдържа месото, ще бъдат убити. Месото също трябва да бъде замразено за поне 7 дни .

Важно е да вземете под внимание температурата на вашия фризер , тъй като някои фризери не достигат достатъчно ниска температура. Въпреки това, старателното готвене на храната ще убие паразитите.

Готвенето на месо убива ли салмонела?

Готвенето на храна убива салмонела. Храната трябва да бъде приготвена до температура, за да бъде унищожена салмонелата .

Въпреки това, ако храната ви е била изоставена за дълъг период от време или е имало изтегляне на храна поради замърсяване със салмонела, не трябва да разчитате на готвене, за да убиете салмонела.

Понякога храната е твърде замърсена, за да бъде спасена чрез готвене.

Храната също трябва да бъде приготвена старателно, за да се отървете от салмонела, а недостатъчно обработената храна все още може да бъде изложена на риск да съдържа салмонела и да ви разболее.

Кои храни могат да съдържат салмонела?

Има няколко различни вида храни, които могат да съдържат салмонела и не се ограничават само до месо. Пилето често е основният виновник за пренасянето на салмонела и е храната, за която хората се сещат първо, когато се спомене салмонела.

Познаването на различните храни, които съдържат салмонела, може да ви помогне да приготвите храна по-безопасно в кухнята.

Това са храните, които най-вероятно носят салмонела:

  • Сурово месо
  • Сурови домашни птици
  • Недостатъчно обработено месо
  • Недостатъчно обработени домашни птици
  • Сурови яйца
  • Недобре сварени яйца

Този списък е доста малък, но също така е добра идея да запомните всички ястия или храни, които може да съдържат някои от тези съставки.

Това включва и тестото за бисквитки, което съдържа сурови яйца. Много хора обичат да се насладят на лъжица или две тесто за бисквитки, преди да се приготви, но това може да бъде опасно!

Зеленчуците и плодовете, както и преработените продукти като ядки или дори храна за домашни любимци, също могат да съдържат салмонела и в някои ситуации можете да се разболеете от тези храни, но това не е толкова често, колкото сурово или недостатъчно обработено месо или яйца.

Съвети за предотвратяване на инфекция със салмонела у дома

Има някои съвети и процедури, които да следвате у дома, за да предотвратите инфекции със салмонела или да намалите вероятността от разпространение на бактерии.

Измий си ръцете

Салмонелата се разпространява чрез изпражнения, така че е толкова важно да миете ръцете си след използване на тоалетната, след контакт с домашни любимци и други животни и след боравене със сурови храни .

Само тази проста практика може да помогне за предотвратяване на разпространението на салмонела между различни източници.

Гответе храната си

Най-добрият начин да убиете салмонела и други бактерии е да готвите правилно храната. Храната трябва да се готви на висока температура, което ще убие салмонела .

Избягвайте да съхранявате храна или да готвите храна в опасната зона, която е между 40-140°F. Този температурен диапазон е мястото, където бактериите се развиват и където могат да се разпространяват и да направят храната опасна за ядене.

Поддържайте хигиената на храните 

Поддържането на правилна хигиена на храната в кухнята е друг начин да предотвратите разпространението на салмонела във вашия дом и храна.

Освен че миете ръцете си често, не забравяйте да миете дъските за рязане и всички ножове и прибори, които могат да влязат в контакт със сурово месо и сурови яйца, както и всякакви други храни, които може да са замърсени .

Добра идея е да държите отделна дъска за рязане на сурово месо и плодове и зеленчуци, само за да намалите вероятността от кръстосано замърсяване.

Дръжте суровото месо отделно

След като направите магазин за хранителни стоки, съхранявайте суровото месо отделно от другите хранителни продукти. Всички те могат да се съхраняват в хладилника заедно, но не забравяйте да ги съхранявате на отделни рафтове .

Добра идея е да го държите на рафтове, съхранявани по-ниско в хладилника.

Не оставяйте храната навън твърде дълго

Не трябва да оставяте месо или други храни, които са изложени на риск от инфекция със салмонела, на стайна температура за повече от 2 часа . След 2 часа бактериите могат да се размножат бързо и рискът от хранителни заболявания нараства.

Бактериите растат по-бързо в по-топли среди. Ако сте оставили пилето навън и са минали 2 часа, го гответе, вместо да го замразявате.

Ако пилето или месото са били оставени навън за повече от 2 часа, тогава е по-безопасно да го изхвърлите.

Може ли вареното пиле да съдържа салмонела ?

Ако сте сготвили добре пилешко месо и то е било приготвено до препоръчителната температура, за да убие салмонела, тогава то вече не трябва да го съдържа.

Въпреки това, ако оставите варено пиле на плота твърде дълго, има вероятност то да се замърси отново .

Освен това има вероятност пилето да влезе отново в контакт с бактерия салмонела, ако има кръстосано замърсяване със сурово месо или яйца .

Поради тази причина не трябва да оставяте приготвена храна на плота твърде дълго и трябва да спазвате правилната хигиена в кухнята, за да намалите шансовете за кръстосано замърсяване.

Leave a Reply