Киселото мляко е не само вкусно лакомство, но също така е пълно със здравословни мазнини и дори пробиотичните култури в зависимост от вида на млякото. А с появата на кокосовото кисело мляко дори веганите и хората с непоносимост към лактоза могат да се насладят на млякото и ползите му за здравето.

Тъй като това е млечен продукт, пълен с живи бактерии, много хора се чудят дали има как да се замрази и да се запазят всички ползи.

Така че, може ли да замразите кисело мляко? Да, можете да замразите киселото мляко за около 1 месец, въпреки че текстурата, консистенцията и ароматът ще бъдат засегнати. Ако използвате мляко, което е замразено в рецепти, няма да забележите разликата. Можете също така да добавите няколко лесни съставки и просто да направите замразено кисело мляко.

Домашно кисело мляко.
Домашно кисело мляко. 

Това е върховното ръководство за замразяване на кисело мляко, където ще намерите отговори на всичките си въпроси относно замразяването на киселото мляко, заедно с прости съвети и какво да очаквате, когато го замразите.

Как да съхраним киселото мляко правилно

Тази статия е свързана с замразяването на киселото мляко, но преди да влезем твърде дълбоко във фризера, искаме да ви дадем няколко прости решения за запазването на киселото мляко, без да го замразявате.

Ако сте закупили големи количества, просто следвайте тези прости правила, за да го съхранявате, за да бъде свежо и здравословно възможно най-дълго:

  1. Дръжте го запечатано.

След като киселото мляко се отвори, то може и ще усвои ароматите и бактериите от въздуха много лесно. Ако сте закупили голям контейнер, не забравяйте да запечатате капака много внимателно всеки път, когато се върне в хладилника. Още по-добре, прехвърлете цялото количество в стъклен съд с херметичен уплътнител.

  1. Ако сте закупили голям контейнер, никога не го изяждайте директно от контейнера.

Винаги прехвърляйте в отделна купа, за да ядете. Дори и да нямате нищо против да споделяте микроби с другите членове на семейството си, консумацията му директно от контейнера може да замърси здравите пробиотични култури.

  1. Съхранявайте го в основния корпус на вашия хладилник, а не на вратата.

Ако досега не сте го разбрали, киселото мляко е много чувствително на температурни промени. Постоянните колебания на температурата, когато вратата се отваря и затваря, не са добри за здравословните бактерии във вашето кисело мляко и могат да го развалят по-бързо.

Как да замразим кисело мляко

Здравословен десерт с кисело мляко и плодове.
Здравословен десерт с кисело мляко и плодове.

Ако сте решили да замразите киселото мляко, било защото замразеното е вкусно лакомство или просто за да поддържате качеството и ползите за по-дълго време, вие сте взели прекрасно решение.

Останалата част от тази статия е посветена на най-добрите практики за замразяване на кисело мляко и отговаря на всеки въпрос за замразяване на кисело мляко, който някога сте имали.

Първо, как да замразите киселото мляко. Ще ви дадем няколко съвета за замразено кисело мляко само за минута, но за да замразите обикновеното кисело мляко за употреба като кисело мляко в бъдеще, просто следвайте това важно правило:

Замразете на малки порции. Колкото по-малък е размерът на порцията, толкова по-добра ще се задържи консистенцията и текстурата.

Ако искате размери на порции, по-малки от 1 чаша, можете да използвате табла с ледени кубчета. Всяко кубче е около 2 с.л. Това работи по-добре, ако планирате да използвате замразеното си мляко в пюре или го приготвяте от замразено в сос.

Ако използвате тавичка с ледени кубчета, за да замразите киселото мляко, прехвърлете замразените кубчета кисело мляко в торбичка, която е безопасна, след като са напълно замразени. Това ще ги предпази от поемането на всякакви аромати, които текат през фризера ви, а също и от прекалено замръзване.

Какво се случва, когато замразите кисело мляко

Ефективно замразяването на киселото мляко може да означава, че вашето кисело мляко ще остане свежо и здравословно до един месец, дори ако това е извън „най-доброто преди дата“, отбелязано върху опаковката.

Но няма да е същото кисело мляко, което е влязло във фризера. Трябва да сте наясно с няколко значителни промени, които то ще претърпи през времето си във вашия фризер:

  1. Текстура

Тъй като това е млечен продукт, мазнините и водата са склонни да се разделят, когато са замразени. Когато се размрази отново, вместо да е копринено гладка, вашето мляко ще има малко повече песъчинки към него, оставяйки леко зърнесто усещане за уста.

  1. Вкус

Един от най-големите богатства на киселото мляко са здравословните живи бактерии, които живеят вътре в него и превръщат червата ви в дом, след като го изядете. Тази бактерия е невероятно добра за вас, но е и това, което придава на киселото мляко неговият специфичен вкус.

Замразяването засилва тази киселинност. Много хора го обичат така, особено ако сте почитатели на ферментирали продукти като кефир, но това може да е малко шок за тези, които са свикнали с киселото си мляко с вкус повече като на десерт.

  1. Съвместимост

Връщайки се към концепцията за отделяне, консистенцията на вашето кисело мляко ще се промени, тъй като водата и млякото вървят по своя път по време на процеса на замразяване. Можете да разтворите киселото си мляко, като разбъркате старателно, но то завинаги ще бъде по-воднисто, отколкото преди да се замрази.

Повече за съхранението на различни млечни продукти може да научите тук.

Leave a Reply