Портокалите са може би един от най-популярните плодове. Те е и един от най-достъпните видове плодове. Надали има човек, който да не е ял портокали и повечето от нас просто ги обожават!

Имайки предвид колко различни ползи и употреби имат портокалите определено има смисъл да се запасите с повече и да си спестите пътуване до хранителния магазин всеки път когато ви се яде портокал.

Неизбежно възниква въпросът: как да поддържам портокалите си хубави и свежи, докато съм готов/а да ги използвам?

Така че, можем ли да замразим портокали и да ги използваме на по-късен етап? Да, можете да замразите портокалите. Има няколко различни метода, които работят, в зависимост от това как ще използвате по-късно портокалите. Портокалите могат да бъдат замразени обелени, необелени, нарязани на парчета или цели. Поставете портокалите в торба, безопасна за фризер, отстранете колкото е възможно повече въздух и замразете. Портокалите ще останат свежи от 6 месеца до 1 година.

Може да изглежда, че замразяването на портокалите би било супер просто, но истината е, че не е колкото просто да хвърлите портокалите във фризера.

Както при замразяването на други видове плодове, има някои процедури и стъпки, които трябва да следвате отблизо, за да осигурите оптимални резултати при замразяване на портокали.

За щастие, ръководството по-долу ви предоставя стъпка по стъпка процес, който трябва да знаете, за да замразите успешно портокалите.

Как да замразим портокали: Пълното ръководство

Много хора може да си помислят, че портокалите са лесно достъпни за цялата година, но всъщност това не е така. Портокалите имат пиков сезон също като всеки друг плод.

Събират се предимно през зимата, като сезонът започва през октомври и приключва до средата на юни.

Също така си струва да се отбележи, че има безброй сортове портокалови плодове. Те се различават по размер, форма и цвят на плътта. Някои сортове имат отличителен червен цвят, други са с по-оранжев цвят.

Има още един фактор в играта – зрелостта на плодовете. Това може да повлияе и на вкуса и дълголетието на портокалите.

Замразяване на портокали: Варианти

Замразяването на портокалите може да се направи доста лесно и това е най-ефективният начин да се гарантира, че те остават свежи. Замразените портокали могат да издържат от 6 месеца до 1 година.

Има няколко варианта, когато става въпрос за замразяване на портокали. Можете да ги замразите цели или можете да ги нарежете предварително. Имате и възможността да обелите портокалите или да оставите корите.

За да сме сигурни, че разполагате с цялата необходима информация, решихме да ви дадем стъпка по стъпка ръководство за няколко различни метода за замразяване на портокали.

Който и метод да изберете, ще знаете точно какво трябва да направите.

Как да замразим портокалите цели

Замразяването на цели портокали е чудесно, ако основната ви употреба за тях е да извличате по-късно пресен сок. Замразяването на портокалите ще има неблагоприятен ефект върху текстурата на плодовете, така че по-късно ще улесни процеса на извличане.

За да замразите портокалите си цели, изпълнете стъпките по-долу:

 1. Избирайте портокалите си разумно – не забравяйте, че най-зрелите и свежи портокали винаги са най-добри.
 2. Поставете портокалите в торбичка с цип, безопасна за фризер. Чувствайте се свободни да опаковате плътно, просто не прекалявайте. Последното нещо, което искате е торбата да се разкъса във фризера.
 3. Създайте вакуумна среда, като изцедите толкова въздух, колкото можете, преди да запечатате торбата.
 4. Поставете портокалите във фризера.
 5. Целите портокали ще останат добри във фризера до шест месеца.

Как да замразим резени портокал

Има и друг метод, който включва оставяне на корите. Този метод отнема малко повече работа и сръчност от предишния.

Тези белени портокалови филийки ще се справят чудесно като гарнитура към напитки и коктейли. Ако обичате да попийвате коктейли, това е вашето решение.

Ето метода за замразяване на портокаловите резени с обелката:

 1. Пригответе портокалите, като ги нарязвате на пръстени или полукръгове, което предпочитате. Само не забравяйте да запазите кожата непокътната.
 2. Поставете портокаловите филийки върху лист за печене, като внимавате филиите да не се допират един до друг. Оставете ги да замръзнат за 4 часа.
 3. Извадете замразените филийки портокал и ги поставете в безопасна торба за фризер.
 4. Поставете торбата във фризера.
 5. Когато се замразят по този начин, портокалите ще запазят качествата си от 10 до 12 месеца.

Как да замразите обелени и нарязани портокали

Този следващ метод е перфектен, ако искате портокали, които са готови да бъдат бърза закуска. Елиминира досадния процес на обелване и рязане, докато се наслаждавате на портокала – всичко е направено предварително.

Този метод също така помага на портокалите да запазят голяма част от оригиналния вкус и текстура на портокала.

Ето процеса на замразяване на обелени и нарязани портокали:

 1. Пригответе портокалите, като ги обелите и отстраните белите остатъци.
 2. Нарежете портокалите на парчета с размер на хапки.
 3. Подобно на замразяването им цели, всичко, което трябва да направите, е да ги поставите в запечатващи се фризерни чанти.
 4. Премахнете излишния въздух в торбата преди запечатването.
 5. Поставете във фризера.
 6. Портокалите, които са били замразени по този метод, ще останат добри във фризера за 10 до 12 месеца.

Как да замразите портокалите с корите

Този метод е полезен, ако искате да запазите обелката непокътната. В крайна сметка има много случаи, в които може да се наложи да използвате част от кората на портокал.

Процедурата за замразяване на портокали с корите е следната:

 1. Нарежете портокала на сегменти, като внимавате да не отрежете корите.
 2. Поставете в торбички за фризер.
 3. Извадете излишния въздух и затворете торбичките.
 4. Поставете във фризера.

Ето го, нашето изчерпателно ръководство за замразяване на портокали. Всичко, което трябва да направите, е да решите метода, който ще работи най-добре за вас, в зависимост от това за какво ще използвате портокалите.

Просто следвайте стъпките, които сме представили тук!

Как да съхранявате портокалите дългосрочно

Може да се изненадате, когато знаете, че има няколко различни начина за консервиране на портокалите, различни от замразяването им.

Представени по-долу са някои други техники за консервиране, достъпни за вас освен замразяване. Те включват съхраняване на портокали в хладилника, дехидратация и консервиране.

Сушени портокали

Сушени портокали на резени.
Сушени портокали на резени.

Както подсказва името му, този метод включва сушене на нарязани портокалови плодове във фурната. Това е прост процес и не отнема много време.

Освен това дехидратираните портокали могат да останат годни до 2 години, ако процесът се извърши правилно.

Ето стъпките за изсушаване на портокалите:

 1. Загрейте фурната до 200 градуса
 2. Нарежете портокалите и ги наредете на един слой върху лист за печене
 3. Гответе 2,5 часа

Дехидратираните портокали могат да се използват по няколко начина. Например правят страхотна гарнитура на дъска за коктейл или сирене.

Консервиране на портокали

Консервирането означава поставянето на портокали в стъклени буркани, без предварително да ги варите. Този процес се нарича „сурово опаковане“ в консервната промишленост.

Ето стъпките за консервиране на портокали:

 1. Обелете портокалите си.
 2. Опаковайте ги плътно в консервен буркан, като оставите около 1/2 инча в горната част.
 3. Изсипете врящ захарен сироп отгоре върху плодовете.
 4. Запечатайте буркана.

Ако се прави правилно, можете да очаквате вашите портокали да издържат от 18 месеца до 2 години.

Както може би сте забелязали, както консервирането, така и обезводняването изискват високо ниво на точност и умения, за да се изтеглят правилно. Освен това може да се наложи и допълнително оборудване, за да свършите работата.

Това със сигурност не е така, когато замразите портокалите си. Замразяването е вероятно най-бързият и лесен начин за съхраняване на портокали в дългосрочен план.

Колко дълго издържат портокалите в хладилника?

Тъй като вече сте научили за замразените портокали, сега ще разгледаме хладилната техника. В крайна сметка искаме да сме сигурни, че знаете всички налични опции.

По отношение на дълголетието температурата играе важна роля за удължаване на срока на годност на портокалите. Това важи за всички видове плодове и повечето видове храни.

Ако оставите портокалите си на стайна температура, може би в кошница с плодове, те ще останат свежи само за една седмица.

Ако държите портокалите си по-дълго от една седмица, тогава ще започнете да забелязвате промени във външния им вид.

А именно, ще започнат да се свиват. Ще настъпят промени и във вкуса на портокала, по-специално той ще загуби интензивността на своята сладост.

За да отложите това и ефективно да удължите срока на годност на портокалите, едно от нещата, които можете да направите, е да охлаждате портокалите си. Ако се прави правилно, те могат да ви издържат от 3 седмици до пълен месец.

Не забравяйте да следвате тези стъпки за охлаждане на портокали:

 1. Поставете портокалите в найлонов плик.
 2. Поставете ги в секцията за продукти на вашия хладилник. Не забравяйте, че различните секции на вашия хладилник служат на конкретна цел, затова поставете плодовете си на правилното им място.
 3. Съхранявайте портокалите в хладилника и ги изваждайте само когато имате нужда от тях. Това ще предотврати ненужни колебания във вътрешната температура на портокала.

Струва си да се отбележи, че въпреки че хладилникът може значително да удължи срока на годност на портокаловия плод, той може да направи само толкова много.

Ако се отнасяте сериозно към съхраняването на портокалите за дълги периоди, тогава трябва да помислите за замразяването им.

 

 

 

Leave a Reply