Прекрасно сирене фета.

Сирене фета е популярна съставка в гръцката и средиземноморската кухня. Това е кремообразен, солен и леко остър сорт сирене, на което се радват много хора. За съжаление, срокът на годност на това сирене не е достатъчно дълъг за да можем спокойно да го оставим в хладилника за дълго.

Следователно, можете ли да замразите сиренето фета, което не сте сигурни, че ще употребите преди да мине срокът на годност? Отговорът е да, можете спокойно да замразите сиренето фета, за да удължите срока му на годност до 3 месеца. Ако се замрази, като се запазят всички необходими условия и се размрази по правилния начин, текстурата и ароматът на сиренето няма да пострадат много. Размразеното сирене фета става леко зърнесто и по-малко солено, но все още е приятно като добавка в много ястия.

Прочетете тази статия, за да научите всичко за замразяването на сирене фета и някои съвети как да възстановите ароматния му профил след размразяване.

Замразяване на сирене Фета – действа ли?

Замразяването е популярен и лесен метод за удължаване на срока на годност на много продукти, включително сирене. Докато някои видове сирене замръзват добре и не променят качествата си при размразяване, други не са подходящи да се съхраняват в студено съхранение.

Сиренето Фета не е най-доброто сирене, което се замразява, тъй като претърпява някои промени, що се отнася до ароматния профил и текстурата. Въпреки това, има и много по-лоши случаи.

Ако приготвите, замразите и размразите сиренето по подходящ начин, ще можете да го използвате добре и без притеснения.

Ако мислите да купите много сирене фета и да се запасите от него чрез замразяване, може да се наложи да обмислите всеки негов аспект. Препоръчваме ви да научите всичко за промените, които този сорт сирене претърпява във фризера и да решите дали си заслужава или не. С други думи, прочетете наръчника, който следва.

Как замразяването влияе на сиренето Фета?

Замразяването влияе на сиренето фета в смисъла, че леко променя начина, по който сиренето се усеща на вкус. Освен това, като се съхранява на студено, сиренето фета променя консистенцията си, което стеснява кръга от ястия, в които можете да го използвате.

Ето как замразяването влияе на сиренето фета.

Промени в аромата

Фета сиренето е популярен гръцки сорт сирене с приятно остър вкус. Освен това е богато, леко солено и в същото време кремообразно.

Когато замразите сиренето фета и след това го размразите, ароматът не е толкова наситен. Размразеното фета сирене също е по-малко солено, отколкото преди замразяването.

По този начин, ако плащате добра сума за автентично гръцко сирене фета, желаещо да се отдадете на богатия му вкус, препоръчваме да не го съхранявате във фризера.

От друга страна, най-добре е да поставите сиренето във фризера и да го запазите за по-късна употреба, а не да го хвърляте.

Промени в текстурата

Що се отнася до текстурата, замразеното и размразено фета сирене като цяло е трошично. Ако използвате натрошено сирене фета, ще забележите по-малка разлика, след като сиренето се размрази.

Сиренето Фета на цели парчета се съхранява в някаква течност, като вода, солен разтвор, мляко или зехтин. Течността поддържа сиренето меко и кремообразно.

При замразяване сиренето се лишава от течността си, което кара да изсъхне малко. Освен това във фета сиренето може да има съдържание на вода до 56%.

След като сиренето е в ледения фризер, водата образува ледени кристали и се извършва разделяне между съставките на сиренето. Заради това и размразеното сирене по-късно е по-лесно за раздробяване.

Как да замразим сирене Фета

Сирене Фета.
Сирене Фета.

Сиренето Фета се предлага в различни форми. Можете да го купите на блокчета или да го купите натрошено.

В зависимост от вида, който имате под ръка, процесът на приготвяне има само леки разлики. Това обаче е най-важният процес при замразяване на сирене фета. Ако свършите лоша работа, вашият продукт бързо ще се развали във фризера.

Ето стъпка по стъпка ръководства за това как трябва да замразите сиренето фета, независимо дали имате цели парчета или натрошено сирене.

Замразяване на цели парчета сирене фета

Ако сте почитатели на автентичното сирене фета, вероятно го купувате от гръцки пазари. На тези пазари сиренето се продава на огромни парчета потопени в солена вода.

Ето как да съхранявате сиренето фета във фризера, ако го имате на блокове.

  1. Ако вашето сирене фета е в саламура или друга течност, прецедете го. Неотворената фета също трябва да се отвори и отстрани от течността.
  2. Подсушете сиренето с хартиени кърпи. Не се притеснявайте да премахнете цялата течност, тъй като тя ще изсъхне напълно сиренето.
  3. Разделете сиренето на порции. Вземете решение за размерите на порциите в зависимост от това какви ястия възнамерявате да готвите с фета и за колко хора готвите. Ако не знаете какво да правите, най-добре е да отидете с по-малки порции, а не с големи.
  4. Време за опаковката. За да съхранявате сиренето фета в студеното съхранение, така че да се поддържа добре, трябва да обърнете внимание как го пакетирате.

Трябва да увиете всяко парче сирене фета поотделно. Това ще гарантира, че няма да попадне въздух към сиренето и няма да претърпи изгаряне от фризер. Поставете парчетата в запечатваеми пластмасови торбички, като премахвате възможно най-много въздух.

Можете също да нарежете сиренето на малки кубчета, ако ще имате нужда от това. В този случай поставете кубчетата фета в найлонов плик и не забравяйте да премахнете целия въздух.

Ако по някаква причина искате да замразите сиренето за няколко дни, няма нужда да вършите задълбочена работа. Просто сложете сиренето в найлонов плик и го използвайте, когато е необходимо. Етикетирайте торбата с датата и я поставете в херметичен контейнер за допълнителна защита.

Замразяване на натрошена фета

Фета се продава и натрошена. Раздробената фета е по-универсална и по този начин е любима за мнозина. Удобна е за всякакъв вид употреба, от пълнене на салати до използване в плънката.

Ето как трябва да подготвите и пакетирате натрошено сирене фета, за да го съхраните във фризера.

  1. Разделете натрошеното сирене фета на порции или замразете всичко като една порция.
  2. Може да използвате пластмасовия контейнер, в който идва сиренето, за да го съхранявате в хладилника. Ако го направите, не забравяйте да обвиете съда с няколко слоя обвивка.
  3. Можете също да замразите натрошената фета в херметичен контейнер или запечатваема пластмасова торбичка. Ако знаете, че сиренето ще седи във фризера за няколко месеца, добавете още един защитен слой под формата на пластмасова обвивка.
  4. Добавете дата и сложете сиренето във фризера.

Признаци на развалена фета

Дори и да мислите, че сте успели да осигурите всички подходящи условия, за да може сиренето фета да се поддържа добре, все пак може да се обърка по някаква причина. По този начин, трябва да знаете как да откриете признаците, които показват, че сиренето фета се е развалило.

Кисела миризма

Млечните продукти обикновено миришат на кисело и отлагащо, когато се развалят. Независимо дали вашето сирене фета е прясно отворено или замразено и размразено, уверете се, че мирише точно преди да го консумирате.

Мухъл

Има видове сирене, които не е необходимо да се изхвърлят, когато намерите петно ​​в тях. Просто изрязвате тази част, а останалото е добре да се изяде.

С сиренето фета това не е така. Това е много меко сирене и мухълът се разпространява доста бързо през него. Следователно, ако има сирене в сирене фета, не го консумирайте.

Кликнете тук, ако имате интерес към замразяването и на други млечни продукти.

Leave a Reply