Вдигнете ръка, ако сте от онези хора, които никога не са мислили за срока на годност на брашното. Кой изобщо мисли за брашно освен когато не е нужно за рецепта?

Но брашното идва с срок на годност и понякога е по-кратко, отколкото очакваме. Има ли начин за удължаване на срока на годност на тази основна съставка?

Можете ли да замразите брашно? Да, можете да замразите брашно. Замразяването удължава срока на годност на всеки тип брашно за още няколко месеца, като запазва най-добрите му качества. Това е препоръчителният метод за съхранение на всички видове брашно, особено пълнозърнестите и алтернативни сортове, които са по-богати на хранителни вещества и масла.

Тази статия е пълното ръководство за съхранение на брашно. Ако някога сте се чудили какъв е най-добрият метод за съхранение на брашно и колко дълго различни сортове брашно ще издържат във фризера, тогава продължете да четете.

Разваля ли се брашното?

Толкова сме свикнали да държим брашно в кухненските шкафове, че сякаш сме забравили, че и то се разваля.

Докато брашното има дълъг срок на годност, с времето качеството му намалява. Колко време брашното ще запази качеството си, зависи от редица фактори.

Това, което кара брашното да се развали, е въздухът и влагата. Тези два фактора ускоряват процеса на окисляване на мазнините, което води до постепенното влошаване на брашното.

За да съхранявате брашно, така че да издържа по-дълго, е важно да го държите далеч за влага.

Най-малката капчица вода може да предизвика пакетче брашно и да се развали. По този начин се препоръчва да не се държи брашно в хартиената или картонената опаковка, в която идва, тъй като може лесно да абсорбира вода.

Прехвърлете брашно в стъклен, пластмасов или метален съд с плътен капак, за да сте сигурни, че ще бъде защитено от влагата във въздуха.

Друг потенциален проблем с брашното могат да се окажат някои видове буболечки. Да, може би във високите блокове шансът е нисък, но ако живеете в къща, най-добре се замислете.

Ето няколко неща, които трябва да направите, за да избегнете взаимодействие с тези типове гости в килера си:

  1. Пазете рафтовете в килера си чисти.
  2. Съхранявайте брашното в плътно затворен съд.
  3. Съхранявайте брашното във фризера за поне 7 дни, преди да го прехвърлите в килера.

Замразяване на брашно: Да или Не?

Можете да замразите брашно. Правенето на това е почти задължително за специализираните брашна, тъй като те са склонни да се развалят доста бързо.

Замразяването на брашно е безопасен и лесен начин за удължаване на срока на годност на тази основни съставки. По-ниските температури забавят процеса на влошаване, като по този начин запазват най-добрите качества в продължение на много повече месеци.

Замразяване на брашно: Защо това е най-добрият метод за съхранение?

Ако сте някой, който пече често, може да ви се струва безсмислено да съхранявате брашното си във фризера. Ако обаче печете от време на време и купувате пакетче брашно, само за да го използвате за рецепта, която сте виждали в интернет, замразяването е най-добрата идея.

Има три причини, поради които замразяването е най-добрият метод за съхраняване на брашно:

Няма риск от буболечки

Замразяването не само гарантира, че нито един вредител не ще попадне в брашното ви, докато седи в килера, но също така убива всички яйца, които може да са там, дори преди да донесете брашното у дома.

Замразяването на брашното е най-ефективният начин да се отървете от всички нежелани организми, които го обитават.

Удължен срок на годност

Замразяването удължава срока на годност на брашното. В противен случай той ще изтече, преди да решите да го използвате отново.

По-специално, безглутеновите и пълнозърнести сортове брашно има твърде кратък срок на годност. Имайки предвид ползите за здравето на тези видове брашна, е жалко да ги хабите, като ги съхранявате в кухненския си шкаф.

Не се притеснявате за условията на съхранение

Не на последно място, когато замразите брашното си вече не е нужно да се притеснявате за условията, в които го съхранявате.

Когато се съхранява в килера или кухненски шкаф, трябва постоянно да сте сигурни, че брашното е обезопасено от влага. Опаковането и съхраняването на брашното във фризера правилно веднъж е достатъчно, за да бъде безопасно.

Замразяване на брашно: Най-добрият начин

Замразяването на брашно е въпрос на минути, тъй като е лесен продукт за работа. Ето как да замразите брашното:

  1. Прехвърлете брашното от оригиналната му опаковка в херметичен контейнер. Можете да използвате пластмасов контейнер или запечатваема пластмасова торбичка. Херметичните контейнери са най-доброто за предотвратяване на навлизането на влага в брашното.
  2. Тъй като в брашното няма влага, която да го замрази и превърне твърда, няма нужда от замразяване на по-малки партиди. Просто го замразете в удобен контейнер или торбичка, която ще ви позволи лесно да загребете желаното количество по всяко време, когато имате нужда от брашно.
  3. Не оставяйте твърде много място в контейнера. Колкото по-малко въздух има в контейнера, толкова по-добре ще се запази брашното ви. В това отношение пластмасовите торбички са по-удобни за използване, тъй като можете да отстраните излишния въздух от торбата, след като извадите част от брашното.
  4. Маркирайте контейнера с датата. Макар че брашното може да се използва няколко месеца след датата на „най-доброто за“, винаги е добре да следите датата на годност, посочена на опаковката.
  5. Съхранявайте брашното далеч от храни със силна миризма. Докато добре запечатаните контейнери трябва да могат да предпазват брашното да не абсорбира никакви миризми, винаги е добре да се предприемат стъпки, за да се гарантира, че продуктът не променя никое от неговите качества, включително миризмата.

Забележка: Не замразявайте брашното в оригиналната му опаковка, дори ако още не сте го отворили. Опаковките от хартия ще привлекат влагата и цялото ви брашно ще отпадне.

Единственият начин за замразяване на брашно, докато го съхранявате в оригиналната му опаковка, е като го увиете с множество слоеве пластмасова обвивка.

Това обаче не е удобен начин за съхранение на брашно, тъй като ще ви е трудно да извадите желаното количество, което да използвате в рецептата.

Колко дълго издържа брашното във фризера?

Съхраняването на брашно във фризера значително удължава срока му на годност. Някои сортове се препоръчва да се съхраняват във фризера веднага щом отворите опаковката.

Въпреки че почти всички видове брашна имат няколко месеца срок на годност при стайна температура, винаги има риск от влошаване, ако не осигурите правилната температура или влагата попадне в опаковката или контейнера с брашно.

А знаехте ли, че можете успешно да замразите и кисело мляко? Научете как и защо тук.

Leave a Reply