Фъстъченото масло е любимо на безброй хора и съществува от векове. Въпреки това, има нов претендент зад ъгъла – масло от кашу. Маслото от кашу бързо става популярно сред веганите и вегетарианците и мнозина смятат, че това е по-здравословният и по-питателен колега от фъстъченото масло.

Маслото от кашу и фъстъченото масло често се сравняват, независимо дали по хранителна стойност или на вкус.

Каква е разликата между маслото от кашу и фъстъченото масло? Маслото от кашу се прави от кашу, а фъстъченото масло се прави от фъстъци. И двата вида съдържат здравословно количество мазнини, но фъстъченото масло съдържа повече протеини и фибри, докато маслото от кашу съдържа повече въглехидрати.

Запознаването с разликите между маслото от кашу и фъстъченото масло може да ви помогне да изберете този, който се вписва най-добре в диетата ви, но също така до голяма степен ще зависи от това на кой предпочитате вкуса!

Какво е фъстъченото масло?

Фъстъчено масло.
Фъстъчено масло.

Фъстъченото масло може да е един от най-популярните намазки наоколо и е обичано както от деца, така и от възрастни заради кремообразната си текстура и вкусния вкус, но за мнозина това е повече от просто вкусно намазване.

Фъстъченото масло съдържа много големи хранителни ползи. Не просто е много вкусно, а е чудесто да го имате в диетата си, защото няма да се чувствате виновни за яденето му.

Хранителни ползи от фъстъченото масло

Фъстъченото масло е популярно както заради вкуса си, така и заради здравословните си ползи. Той има добри хранителни ползи и дори една препечена филийка с фъстъчено масло е достатъчно добър тласък за деня ви.

Фъстъченото масло е популярно и сред тези, които спазват диета на растителна основа, тъй като съдържа здравословни не наситени мазнини, които са необходими при добре балансирана вегетарианска или веганска диета.

Освен не наситените мазнини, фъстъченото масло съдържа също протеин, калий и минерали.

В фъстъченото масло има и добро количество желязо и витамин В6.

Заедно хранителното съдържание прави фъстъченото масло чудесен избор за тези, които водят здравословен начин на живот, както и за тези, които искат здравословно, но вкусно, намазване на филийка.

Струва си да се отбележи, че тъй като на пазара има толкова голямо разнообразие от марки фъстъчено масло, трябва да внимавате коя от тях консумирате.

Има някои, които съдържат изкуствени добавки, подсладители и емулгатори. Те в крайна сметка отнемат естествените ползи за здравето, които предлага фъстъченото масло.

За какво може да се използва фъстъченото масло?

За повечето от нас, когато мислим за фъстъчено масло, мислим да го сервираме на филийка тост или сандвич.

За тези, които консумират доста фъстъчено масло, особено тези, които го използват в диета на растителна основа, просто да го има на хляб може да стане малко скучно.

Има много начини да използвате фъстъчено масло в кухнята. Фъстъченото масло може да се използва за приготвяне на бисквити, глазура и сосове.

Можете да избирате между неподсладено, гладко или хрупкаво фъстъчено масло, за да отговаря на това, за което го използвате в кухнята.

Какво е масло от кашу?

Масло от кашу.
Масло от кашу.

Маслото от кашу, макар да става популярно при тези, които следват диета на растителна основа, не е толкова добре познато като фъстъченото масло и не заема място като задължителен артикул в килера в повечето домове, както го прави колегата му.

Това обаче не означава, че по никакъв начин е на по-ниско място от фъстъченото масло, а маслото от кашу всъщност превъзхожда фъстъченото масло с определени хранителни ползи.

Хранителни предимства на маслото от кашу

Маслото от кашу предлага много страхотни хранителни предимства.

Подобно на фъстъченото масло, кашуто съдържа висока доза здравословни мазнини и има по-висока концентрация на моно не наситени мазнини в сравнение с фъстъченото масло.

Маслото от кашу и фъстъченото масло имат доста сходни калории и общо съдържание на мазнини, така че няма много какво да се сравнява между тези две категории.

Маслото от кашу съдържа по-малко протеини от фъстъченото масло, но съдържа повече въглехидрати. Съдържа висока концентрация на магнезий, желязо, витамин В6 и калций.

Трябва да сте наясно с маслото от кашу, което купувате, тъй като кашуто може да бъде сурово или печено. Докато и двете се считат за здравословни, по-добре е да изберете сурово масло от кашу, тъй като то съдържа повече от хранителните си свойства отколкото след обработката.

Въпреки това, ако предпочитате печения аромат, все пак ще се възползвате от страхотните хранителни свойства!

За какво може да се използва маслото от кашу?

Маслото от кашу е кремообразно и богато и въпреки че може да се използва и за разнасяне върху сандвичи и тостове, то може да се използва в редица ястия в кухнята.

Маслото от кашу може да се използва за приготвяне на сосове, супи и други рецепти. Той добавя възхитителна мазна консистенция към ястията, заедно с богат и кремообразен вкус.

Тъй като повечето масла от кашу не са подсладени, то пасва добре в различни чубрици и рецепти.

Масло от кашу срещу фъстъчено масло – Обобщение

Фъстъчено масло (ляво) и масло от кашу (дясно.
Фъстъчено масло (ляво) и масло от кашу (дясно).

Очевидната разлика между двата вида орехово масло е, че маслото от кашу се прави от кашу, а фъстъченото масло се прави от фъстъци.

В крайна сметка няма огромна разлика между двата вида орехово масло и двата са страхотно допълнение за всяка диета, просто трябва да сте сигурни, че избраното от вас ядково масло не съдържа нежелани добавки или подсладители, за да се гарантира, че е толкова здравословно, колкото очаквате да бъде.

 

Leave a Reply