Ньоки и паста.
Ньоки и паста.

Макароните са една от онези екстремно пристрастяващи храни, които повечето от нас могат да ядат ежедневно, ако не и по повече от веднъж на ден. Толкова са ароматни и могат да се правят безброй различни неща. Пък и за какво друго се сещаме, когато имаме нужда от нещо бързо, ако не за паста?

Идва редът и на не толкова познатите ньоки, Повечето хора мислят, че ньоки са макаронени изделия, но истината е, че не са! Въпреки че се използват по сходни начини и често могат да бъдат заменени един с друг, това са съвсем различни продукти. Ако не сте запознати, а сте любител на тестените изделия, определено трябва да опитате с ньоки!

Каква е разликата между ньоки и паста? Ньоки се прави с картофи, брашно, яйца и понякога сирене. Пастата се приготвя традиционно с пшенично брашно и вода. Ньоките обикновено се оформят на малки твърди кнедли, докато макароните се разточват по разнообразни начини и с широка гама форми.

В тази статия ще прегледаме разликите между двете храни, които толкова често стават обект на объркване.

Разликите между ньоки и паста

Докато се опитвате да правите разлика между ньоки и макаронени изделия, най-забележителното, което трябва да имате предвид, е, че са направени с различни съставки.

Ще разровим малко по-дълбоко в това цяло, но ако търсите бърз отговор на въпроса, това е!

Какво е ньоки?

Ньоки много прилича на паста и дори може да се нарече нейна разновидност. Тя обаче не е направена с типичните съставки за паста.

Това е малка, гъста комбинация, която почти наподобява миниатюрни кнедли.

Те са малко по-тежки от типичните макаронени изделия, но често се използват точно като тях.

Ако имате нужда от безглутенова или по-здравословна опция за пастата, ньоки е чудесен избор.

В него има по-малко брашно, така че е по-лесно за хора, които се опитват да намалят приема си на пшенични продукти.

Ньоки не е ниско въглехидратна алтернатива на макароните. Богати са на въглехидрати, но присъстват и много други полезни хранителни вещества.

Основната съставка на ньоки всъщност е картофите, за разлика от това, че брашното е основната съставка в макароните. В допълнение към картофите, ньоки се правят с комбинация от пшенично брашно, яйце, сирене, царевична каша и евентуално галета.

Има много различни рецепти, които могат да се използват за домашни ньоки. Доста често могат да се намерят и в магазина, дори и с различни включени аромати.

Какво е паста?

Противно на ньоки, тестените изделия, които наричаме паста се правят предимно от брашно.

Не забравяйте, че макароните и ньоките могат да бъдат с високо съдържание на въглехидрати, но брашното в пастата понякога може да бъде прекалено за хората с непоносимост към брашно или пшеница.

В такъв случай например, може да опитате кълнове като заместите.

Макароните могат да се приготвят по различни начини и да се сервират и с различни варианти за сос, също като ньоки.

Макароните не са толкова тежки, колкото ноки като цяло и обикновено не са толкова гъсти. Ароматите са малко по-различни заради съставките, използвани за приготвянето им.

Точно както при ньоки, към макароните могат да се добавят различни аромати и билки или като цяло – всичко, което ви се яде.

Ако искате да научите за разликите между други храни, натиснете тук.

Leave a Reply