Маслото има дълъг срок на годност в сравнение с други млечни продукти, благодарение на високото си съдържание на мазнини. Но подобно на други млечни продукти, маслото се предлага и със срок на годност.

Преминаването на отпечатаната дата обаче не винаги означава, че маслото е лошо. Можете ли да използвате масло с изтекъл срок на годност?

Можете да използвате масло след отпечатаната дата, при условие че сте го съхранили правилно. Можете да използвате неотворено масло в рамките на 2-3 месеца след датата на опаковката и 1-2 месеца, ако вече сте го отворили.

Продължете да четете, за да научите как да съхранявате маслото правилно, колко дълго трае, какви са признаците на лошото масло и какво се случва, когато ядете масло с изтекъл срок на годност.

Разваля ли се маслото?

Маслото е един от най-често използваните млечни продукти. Всички знаем, че храните, които съдържат млечни продукти, са силно нетрайни. Маслото обаче има доста дълъг срок на годност. Причината за по-дългия срок на годност на маслото в сравнение с други млечни продукти е, че то съдържа по-малко лактоза.

Високото количество лактоза е това, което кара повечето млечни продукти, като мляко и кремове, да се развалят бързо. Точно поради това млякото без лактоза има по-дълъг срок на годност в сравнение с обикновеното мляко.

Маслото е предимно мазно. А мазнините не се развалят лесно. Претърпява окисляване, което в крайна сметка кара маслото да гранясва. Всъщност окисляването е по-често срещано с масло, отколкото бактериалният растеж, което кара повечето храни да се развалят.

Въпреки ниския риск от бактериално замърсяване и дългия му срок на годност, маслото ще се развали доста бързо, ако не успеете да го съхранявате правилно. Независимо от датите, отпечатани на опаковката на маслото, условията за съхранение в крайна сметка решават срока на годност.

Така че, ако винаги сте старателни да увивате маслото си във фолио и са изминали само няколко седмици от изтичането на срока на годност, трябва да сте добре да вземете този нож за масло и да стигнете до закуска.

Как се съхранява масло

Най-добрият начин за съхранение на маслото е в хладилника. Маслото обикновено се предлага във фолио, което го предпазва от светлина и въздух. Маслото, увито плътно в оригиналната си опаковка с фолио, също е добре защитено от миризми.

Ако оригиналната опаковка е повредена, не забравяйте да използвате допълнително фолио, за да увиете маслото. Можете да държите малка тухла масло в маслена чиния за удобно използване. Важен момент е, че трябва да съхранявате масло на рафтовете на хладилника, а не на вратата.

Повечето хора държат масло на вратата на хладилника, тъй като то е малко и пасва там идеално. Препоръчва се обаче да съхранявате масло в далечния край на хладилника за стабилност на температурата.

Със сигурност отваряте хладилника няколко пъти на ден. И когато не знаете какво да ядете, може дори да държите вратата отворена за малко. Това причинява температурни колебания, поради което продуктите, съхранявани на вратата на хладилника, се развалят по-бързо.

Можете ли да съхранявате масло във фризера?

Съхранението на масло във фризера е добра идея, тъй като маслото не само замръзва добре, но и лесно се размразява и използва.

За да замразите маслото, увийте го плътно в слой алуминиево фолио. За допълнителна защита срещу изгаряне на фризера и поглъщане на неприятни миризми, сложете обвитото с фолио масло в торба с цип. Можете също да използвате прилепващо фолио, за да го увиете.

Винаги, когато трябва да използвате замразеното масло, прехвърлете го от фризера в хладилника. Маслото ще се размрази в рамките на 7 часа. Ако трябва бързо да омекотите маслото, можете или да потопите обвитото масло във вода или да го поставите в микровълнова фурна за няколко секунди, за да го омекне незабавно.

Чудесен начин да се справите със замразено масло, особено за целите на готвенето, е да го настържете с помощта на ренде за кашкавал.

Масло – срок на годност

Според USDA срокът на годност на маслото, съхранявано в хладилника, е 1-3 месеца, независимо дали е отворено или не. Въпреки това, най-добрата дата, отпечатана на опаковката на различни храни, е преценката на производителя за това колко дълго продуктът ще запази своите най-добри вкусови и текстурни качества.

Маслото, съхранявано във фризера преди отпечатаната дата, ще запази добре около 4 месеца. Ако температурата във фризера е стабилна, маслото ще се запази добре за по-дълго.

Въпреки това, докато седи във фризера, качеството му ще започне да се влошава. Маслото постепенно ще загуби свежестта и вкуса си. Що се отнася до маслото, оставено на плота, то трябва да се консумира в рамките на 1-2 дни, тъй като по-високите температури развалят маслото доста бързо. 

Колко време маслото е добро след срока на годност?

Ако съхранявате маслото в хладилника правилно, то ще остане добро за консумация 2-3 месеца след изтичане на срока на годност, ако е неотворено. Отворена опаковка масло, съхранявана в хладилника, може да се консумира в рамките на 1-2 месеца след отпечатаната дата. Когато използвате масло, чийто срок на годност е изтекъл, погледнете по-внимателно за признаци на разваляне.

Признаци, че маслото се е развалило

Можете да разберете дали маслото е лошо, като го помиришете. Миризмата на развалено масло е доста отблъскваща и може лесно да се определи. Лошото масло също претърпява промени в текстурата. Може да е твърде твърдо или прекалено меко.

Можете също така да разберете дали маслото е развалено, като изследвате цвета му. Обезцветяването и потъмняването са често срещани признаци на масло с изтекъл срок на годност.

Нарежете маслото, за да видите промените в цвета. Ако страните изглеждат по-тъмни от вътрешната страна, маслото е доста старо и не е подходящо за консумация.

Когато не сте сигурни дали маслото е добро или не само като го погледнете и докоснете, тествайте го на вкус. Ако няма видими признаци на разваляне, яденето на малко количество масло е единственият начин да се определи дали то все още е добро или не. 

Разваленото масло има кисел вкус. В редки случаи маслото не само се разваля, но и плесенясва. Трябва незабавно да изхвърлите маслото, ако видите черни петна по него, които са признак на мухъл.

Какво се случва, ако ядете масло с изтекъл срок на годност?

Ако сте яли масло, без да сте проверили срока на годност, не се паникьосвайте. Ако маслото няма видими признаци на разваляне и има добър вкус за ядене, вероятно все още е добро.

Яденето на масло, което е развалено, също няма да причини здравословни проблеми, освен ако не е замърсено от лоши бактерии, въпреки че някои проучвания посочват, че гранясалото масло може да понижи нивата на витамин В и Е.

Може ли маслото с изтекъл срок на годност да ви разболее?

Яденето на масло, което е съхранено правилно, но е изтекъл срокът му на годност, е много малко вероятно да ви разболее, тъй като маслото остава полезно за консумация в продължение на няколко месеца след отпечатаната дата.

Дори маслото, което е гранясало, едва ли ще ви разболее. Ако сте човек с чувствителен стомах, може да изпитате дискомфорт и безпокойство, които скоро ще изчезнат.

За още статии относно съхранение и срок на годност на различни храни, натиснете ТУК.

Leave a Reply