Случайно сме оставили сурово месо на тезгяха часове наред. Но колко време е твърде дълго? Безопасно ли е дори да оставите пържолата на стайна температура, преди да я приготвите?

Всички знаят, че суровото месо е много нетрайно, но опасно ли е? Освен това месото е толкова скъпо в наши дни, така че не си струва ли да рискувате да използвате оставено месо?

Колко дълго може да престои сурова пържола? Краткият отговор е, че сурова пържола може да се остави на стайна температура само за 2 часа. След като сте достигнали 4 часа, той е станал твърде опасен за консумация и трябва (според FDA) да бъде безопасно изхвърлен.

В днешната статия ще разгледаме точно дали можете да оставите сурово месо на стайна температура или не и как точно да го направите безопасно.

Можете ли да оставите сурово месо навън преди готвене?

И така, истинският въпрос всъщност не е дали можете да оставите пържолата навън, а по-скоро дали трябва!

Очевидно можете да оставите пържола на стайна температура. Това не подлежи на дебат. Но по отношение на втората част, независимо дали трябва или не, е по-сложно .

Както може би знаете, има много рискове, свързани с оставянето на пържола на стайна температура.

Той е изложен на вредни бактерии, които могат да доведат до сериозни заболявания като хранително отравяне. Освен това някои хора твърдят, че оставянето на пържола навън не прави нищо за процеса на готвене/запичане и просто губи време.

Сега, от нашия богат опит в храните и директно от устата на квалифицирани готвачи, известни личности и учени в областта на храните, има повече ползи да го оставим настрана, отколкото не.

Най-голямата полза от оставянето на пържолата навън да се затопли до стайна температура преди готвене е, че ще запържи и покафенее много по-добре .

Това създава по-добра текстура и равномерен вкус! Запечените части също помагат за улавяне и задържане на повече влага в пържолата, оставяйки я хубава и сочна!

Като го оставите само за 20-30 минути, ще забележите огромни промени.

Освен това, като приведете цялата пържола до еднаква температура, тя ще се приготви много по-равномерно. Когато оставяте пържола в хладилника, тя има тенденция да има различни температури в различните части .

Същото е и когато печете торта и използвате само съставки на стайна температура – ​​те се смесват много по-добре и създават по-добър краен продукт.

Как да оставите пържолата навън

Най-добрата техника, която сме използвали, е просто да оставим пържолата в чиния и да я покрием с парче кухненска кърпа. След това го оставете да достигне стайна температура, която е приблизително 68°F (20°C) .

Можете да подправите месото с малко сол, за да предотвратите растежа или размножаването на бактерии. И като покриете месото с кухненски кърпи, вие го предпазвате и от чужди предмети като мухи и прах.

Опасностите, свързани с оставянето на сурово месо извън хладилник

Нека премахнем очевидната опасност: суровото месо може да ви разболее.

Опасността тук, разбира се, са бактериите. Има и други неща, които могат да влошат месото, но бактериите са виновник номер едно. И както може би знаете, бактериите растат изключително бързо, когато са в „температурната опасна зона“ .

Сега тази зона е температурен диапазон, който готвачи и производители на храни използват, за да помогнат за защита срещу бързия растеж на бактерии.

Тя варира между 40°F-140°F (4,4-60°C) . Всичко извън този диапазон или ще убие, или инхибира бактериите. Но вътре в него те процъфтяват!

Колко време преди месото да гранясва при стайна температура?

Ако сте закупили пържолата си днес , занесли сте я вкъщи и я оставили на плота, според FDA, имате 2 часа, за да я приготвите или да я поставите обратно в хладилника .

Наричат ​​го правилото за 2 часа. Това се превърна в общо правило, което хората използват за всички видове сурово месо.

Абсолютно най-дългото време, през което суровото месо може да бъде оставено на стайна температура, е 4 часа . След това вече не се счита за безопасно за ядене.

Признаци, че месото е развалено

Ако за съжаление сте оставили пържолата твърде дълго, има начини да проверите дали все още е добра за употреба.

Първият трик, който трябва да използвате, е да помиришете пържолата. Поемете дълбоко дъх и се опитайте да разпознаете всякакви чужди миризми. Всички сме усетили миризмата на прясно месо и повярвайте ни, веднага ще забележите странните миризми, които произвеждат, когато угаснат.

Дори и да сте го оставили вътре в опаковката му, не забравяйте да го извадите, когато го помиришете правилно.

Следващият признак, че месото ви вече не е добро, е неговият външен вид .

След като месото е започнало да покафенява, то е престояло твърде дълго навън или при твърде висока температура. Суровото месо трябва да има яркочервен цвят без никакви дефекти или обезцветяване.

Освен това, ако вашето месо има лигава текстура, определено ще трябва да го изхвърлите! 

Leave a Reply