Ако обичате да имате спанак в ежедневната си салата, но мразите да пазарувате всеки ден, сте попаднали на правилното място, защото ще разгледаме всичко за правилното съхранение на спанак.

Най-добрият начин за съхранение на спанака е в хладилник в херметически затворена торбичка или контейнер до 7-10 дни. Най-добре е да не миете спанака, преди да го съхранявате, а вместо това, когато сте готови да го използвате. Можете също така да замразите спанака за 2-3 месеца.

В тази статия подготвихме нашите най-добри практики и съвети за поддържане на спанака ви свеж до 10 дни, както и просто ръководство за замразяване на спанак за по-дълго съхранение.

Най-добрият начин за съхранение на спанак

Ако някога сте купували спанак и сте го забравили за няколко дни в хладилника си, може би сте забелязали, че този здравословен, хранителен, вкусен листен зеленчук има неприятният навик да се разваля наистина бързо.

Защо спанакът се разваля толкова бързо в сравнение с всичките ви други зеленчуци? Листата на спанака са изненадващо деликатни и, когато влязат в контакт дори с най-малкото количество влага, листата могат да станат неприятно слузести.

Ако върху един лист спанак има капка вода, която се разпространява, за да се превърне в слузеста бъркотия, това ще създаде проблем с влагата за всички околни листа. Тази вреда може да се разпространи бързо, унищожавайки цяла партида спанак изненадващо бързо, ако не сте внимателни.

За щастие има няколко съвета за съхранение, които ще споделим, за да ви помогнем да поддържате пресен, хрупкав спанак възможно най-дълго.

Как да разберете дали спанакът е развален

Откриването на развален спанак е много лесно и има няколко, постепенно по-неприятни признака:

 1. Отделни лигави листа, които са с по-тъмен цвят от останалата част от купчината
 2. Бучки от лигави листа от спанак, които изглеждат като разтопени един в друг
 3. Кафява течност на дъното на контейнера или торбата ви
 4. Много неприятна миризма, идваща от съда за съхранение

Ако сте открили, че спанакът ви се влошава, но сте на етап 1 или 2, може да успеете да спасите незасегнатите листа спанак, но трябва да го направите бързо.

Ако видите кафява течност или усетите лош мирис, тогава може би е по-добре просто да се изхвърли изцяло.

Как да измием спанака

Ако сте закупили спанак в контейнер или торба, прочетете отпечатъка, за да видите дали е бил предварително измит. Търговските съоръжения разполагат със специални техники за измиване и сушене, които почистват цялата мръсотия и бактерии от вашия спанак, без да увреждат листата.

Ако пише, че е предварително измит и е затворен в торба или контейнер, няма причина да го миете отново.

Ако купувате или прибирате пресен спанак обаче, ще трябва да го почистите, за да премахнете мръсотията и всяко потенциално бактериално замърсяване.

Най-добре е да измиете спанака точно и само когато сте готови да го използвате, вместо да се опитвате да го измивате и съхранявате . По-малък е шансът да се развали, ако го измиете непосредствено преди консумация.

За да измиете спанака, изпълнете следните стъпки:

 1. Напълнете голяма купа със студена вода и поставете гевгир.
 2. Поставете вашите пресни спаначени листа вътре в гевгира и ги оставете да се накиснат в студената вода само за 1-2 минути.
 3. Внимателно използвайте ръцете си, за да повдигнете и размахате листата, като оставите мръсотията да потъне на дъното през дупките на гевгира.
 4. Извадете гевгира със спанака от водата и внимателно разклатете, за да отстраните колкото се може повече вода.
 5. Ако готвите спанака, можете да го приготвите веднага.
 6. Ако използвате спанака пресен, разстелете го върху чиста кухненска кърпа и използвайте друга чиста кухненска кърпа, за да го изсушите възможно най-много.

Съхранение на спанак в хладилник

Ако имате прясна връзка спанак, която искате да съхранявате, за да можете да ядете прясна, най-добрият вариант е да я държите в хладилника.

Ще искате да направите няколко стъпки от хранителния магазин до хладилника, за да постигнете най-добри дългосрочни резултати при съхранение на спанак:

 1. Изберете контейнер, който е достатъчно голям, за да побере внимателно целия ви спанак, без да го смачква, и има капак.
 2. Постелете дъното на контейнера със сухи хартиени кърпи или чиста, силно абсорбираща кухненска кърпа – това ще помогне да се привлече влагата, преди да може да увреди спанака ви.
 3. Свободно наслоявайте много сухите си спаначни листа върху кърпата.
 4. Ако имате много спанак и много голям контейнер, можете също да добавите централен слой хартия или кухненски кърпи за допълнително попиване.

Докато прехвърляте пресния си спанак в контейнера за съхранение, не забравяйте да премахнете всички листа, които вече изглеждат повредени, лигави или влажни. Те ще разпространят това незначително гниене из целия ви куп бързо, така че е много по-добре да загубите няколко листа предварително, отколкото целия контейнер само за ден-два.

Също така е добра идея да пресявате ежедневно спанака си, ако е възможно, търсейки потенциално повредени листа, които да премахнете, ако е необходимо.

Спанакът винаги ли трябва да се охлажда?

Ако планирате да ядете прясно набран спанак същия ден, можете да го оставите за няколко часа на стайна температура, без пряка слънчева светлина. Ако се държи на слънце или директна топлина, ще изсъхне по-бързо.

Все пак ще искате винаги внимателно да измивате спанака, преди да го използвате (освен ако не е бил предварително измит), особено ако е оставен за известно време.

Ако сте закупили предварително измит спанак в торба или контейнер, той също може да остане на плота няколко часа, преди да го използвате. Но ако няма да ядете всичко наведнъж, най-добре е да охладите възможно най-скоро, за да защитите качеството.

Колко дълго трае спанакът?

Продължителността на живота на спанака ще варира значително в зависимост от това колко е свеж, когато го купувате и как е закупен.

Предварително измита, внимателно запечатана опаковка спанак ще издържи по-дълго от прясна връзка, тъй като има по-малък шанс да има влага или малки места от гниене, които могат да се разпространят бързо.

Ако внимателно се съхранява в хладилника според указанията в тази статия, повечето пресни спанаци ще издържат около 1 седмица. Връзките спанак може да не издържат толкова дълго, а добре поддържаният контейнер с предварително измит спанак може да остане хрупкав до 10 дни.

Как да запазите спанака пресен по-дълго

Най-добрият начин да запазите спанака си свеж възможно най-дълго е непрекъснато да го наблюдавате за признаци на излагане на влага и да премахвате повредените листа.

Ако забележите, че някакви листа започват да потъмняват, може да искате да ги премахнете, преди да започнат да стават лигави. Те ще бъдат чудесни за готвени ястия.

Ако можете да регулирате температурата, където се държи конкретно вашият спанак, идеалният диапазон за спанак е между 0 и 3 градуса, което е по-студено от повечето хладилници.

5 градуса също са добра температура, но ще бъде още по-добре, ако можете да държите спанака си в чекмедже с контролирана влажност, което не е подложено на температурните колебания при отваряне и затваряне на вратата.

Как да предпазим спанака от увяхване

Спанакът ще изгние, когато е изложен на влага , но ще изсъхне , когато се държи твърде дълго на високи температури .

Най-добрият начин да защитите спанака си от увяхване е да се уверите, че е охладен в рамките на няколко часа след закупуването или прибирането на реколтата. Пазете го от пряка слънчева светлина или топлина, когато е възможно.

Въпреки че влагата е целувката на смъртта за спанака, всички листни зелени зеленчуци процъфтяват във влажна среда. Листата могат бързо да загубят влагата си, особено ако има много въздушен поток, но влажният въздух предпазва съдържанието на вода в самите листа, което затруднява изпаряването на влагата.

Ключът е да имате влажна среда с малък въздушен поток и без риск от кондензация.

Можете ли да съхранявате спанак със салатен дресинг?

Никога не е добра идея да се съхранява спанак, след като сте добавили салати или дресинги към него. Влагата и киселинността в дресинга ще накарат листата да гният и да станат лигави много по-бързо от сухите, пресни спаначени листа.

Ако приготвяте вечеря и искате да приготвите салата от спанак предварително, най-добре е да държите спанака си отделно от всички останали съставки, докато сте готови да сервирате.

Това не само ще го предпази от добавена влага от други съставки, но също така ще предпази листата от смачкване до последния възможен момент.

Как да съхранявате спанак в плик

Ако сте закупили предварително измит спанак в запечатана торбичка, можете да го съхранявате в хладилника си в пликчето, преди да се отвори.

Ще искате да сте сигурни, че го поставяте някъде, за да не се смачка от други предмети във вашия хладилник, защото смачканите листа ще се развалят дори в напълно затворена среда.

Също така ще искате да проверите дали в торбата има признаци на кондензация.

Ако видите влага в торбата или сте отворили торбата, така че тя вече не е запечатана, ще искате да я прехвърлите в нов контейнер, както е описано в горния раздел „Как да съхранявате спанак в хладилника“.

Съхранение на прясно набран спанак

Съхранението на спанак от градината започва с правилното събиране на вашия спанак. Искате да изрежете вашите спаначени листа поотделно, вместо да се опитвате да ги издърпате от почвата или да съберете голям куп наведнъж.

Ако отрежете всеки лист поотделно, можете по-добре да защитите самото растение, позволявайки повторно израстване, но също така ще намалите до минимум количеството пръст и мръсотия, събрано с листата, което прави почистването и съхранението по-ефективно.

Ако отглеждате собствен спанак, най-добре е да съберете достатъчно само за едно хранене , колкото е възможно по-близо до момента, в който ще го сервирате. По този начин можете да измиете листата си веднага и да сервирате скоро след това, намалявайки вероятността спанакът ви да изсъхне или да се развали.

Ако сезонът ви приключва или имате друга причина да съберете спанака си в достатъчно голямо количество, което изисква съхранение, задръжте измиването на листата, докато сте готови да ги сервирате . Същият съвет се прилага, ако сте закупили пакет пресни листа спанак от вашия хранителен магазин или фермерския пазар.

Следвайте същите препоръки за съхранение, както са изброени по-рано, но измийте внимателно листата си, преди да сте готови да ги изядете.

Как да запазите спанака пресен без хладилник

Ако не мислите, че ще можете да изядете пресния си спанак, преди да се развали в хладилника, може да помислите да го замразите.

Колкото по-скоро можете да замразите пресния си спанак, толкова по-добър вкус и текстура ще има, когато го размразите за употреба, а също и по-хранителната стойност, която ще защитите.

Преди да замразите, отстранете всички стари, жилави, обезцветени или повредени листа. Те няма да замръзнат добре и ще бъдат по-добре сортирани, преди да замразите, вместо да замърсяват цялата партида.

Ако някога сте готвили спанак, знаете, че огромна порция пресни листа намалява до много малка част от варените зеленчуци. Същото важи и за замразяването на спанака ви.

Въпреки че ще зависи от вида спанак, който имате и как е опакован, обикновено ще откриете, че ще получите около 1 литър замразен спанак от всеки 2 килограма пресни спаначени листа.

Съхранение на спанак във фризер

Най-добрият начин да съхранявате спанака във фризера си е първо да ги бланширате. Бланшираният спанак ще защити цвета, вкуса, текстурата и цялостното качество.

Има два начина да бланширате листата си: варене или пара. .

След като спанакът ви се бланшира, можете да изстискате възможно най-много вода и да уплътните спанака или в силиконови кубчета за замразяване, или в торбички, безопасни за замразяване.

Така или иначе, ще искате да смачкате спанака заедно възможно най-плътно, за да отстраните възможно най-много въздух и вода за най-добро замразяване.

Ако използвате кубчета за замразяване за съхранение, след като спанакът е напълно замразен, ще искате да ги извадите от кубчетата и да ги прехвърлите в безопасна за замразяване торба и да ги запечатате плътно.

Ако замразявате директно в безопасното за замразяване пликче , притиснете го възможно най-плоско, така че спанакът да запълни целия плик, отново изцеждайки възможно най-много въздух и влага, преди да запечатате плътно.

Ако използвате кубчета, най-вероятно ще смачкате листата си и те няма да запазят толкова голяма част от структурата си при размразяване. Ако използвате торба, можете да поставите листата възможно най-плоски, вместо да ги смачквате заедно. Това ще запази по-добре формата им, ако това има значение за вас.

Е, това е всичко, което можем да кажем за правилното съхранение на спанак и срокът му на годност. Надяваме се тази статия да ви бе полезна.


За още подобни полезни статии за хранителни продукти, натиснете ТУК.


Източници:

Builder, M. (n.d.). How to store spinach so it doesn’t get slimy.
Carol, M. (2020, February 04). How to store spinach (so it stays fresh all week!).
Domestically Creative. (2021, March 05). How to keep spinach fresh longer.
Kitchensready. (2021, January 23). How to STORE Spinach: Best way to Store fresh spinach to keep it Crisp!

Leave a Reply