Гроздето е перфектна закуска. Но точно когато си мислите, че имате достатъчно количество в хладилника си, за да ядете между храненията в продължение на една седмица, откривате, че гроздето ви е обезцветено и плесенясало. Правите ли нещо нередно или гроздето се разваля толкова бързо? Колко време трае гроздето? Какво е правилното съхранение на грозде?

Гроздето, съхранявано при стайна температура, се съхранява добре в продължение на 3 до 5 дни. Най-добре е да съхранявате гроздето в хладилника за максимална свежест и срок на годност. Гроздето, съхранявано в хладилника, се съхранява добре до 14 дни.

В тази статия сме разгледали всичко, което трябва да знаете за условията на съхранение и срока на годност на този вкусен и здравословен плод наречен грозде. 

Разваля ли се бързо гроздето?

Гроздето е силно нетрайно. То не издържа толкова дълго, колкото например ябълките, крушите и портокалите. Причината, поради която гроздето се разваля бързо, е, че е много чувствително към влага и топлина.

Тъй като гроздето се разваля бързо, препоръчваме да го купувате в по-малки количества, за да не загубите нито едно зрънце. 

Има четири неща, на които трябва да обърнете внимание при закупуване на грозде:

• Гроздето трябва да е твърдо и напълнено.

• Гроздето  трябва да бъде здраво закрепено към стъблото.

• Общият цвят на гроздето трябва да бъде равномерен. За зеленото грозде жълтият оттенък е това, което трябва да търсите. За лилавото грозде трябва да избягвате зеления оттенък.

• Стъблото трябва да е по-скоро зелено, отколкото кафяво и изсушено. Изсъхналите стъбла показват, че гроздето е прибрано отдавна и ще се развали в рамките на няколко дни.

Ако видите бял прахообразен слой върху гроздето, не се притеснявайте. Нарича се цъфтеж. Това восъчно, естествено вещество предпазва плодовете от загуба на влага. Освен това е бариера между плодовете и насекомите. Цъфтежът също е знак за свежест. Така че, когато видите добро грозде със сребристо-бяло покритие, със сигурност можете да вземете.

Освен овладяването на изкуството на бране на добро грозде, важно е да научите и за правилното състояние на съхранение на тези плодове. Ако не успеете да съхранявате гроздето правилно, дори и най-прясното от вашия местен пазар ще се развали за броени дни.

Правилно съхранение на грозде

Можете да съхранявате гроздето при стайна температура в килера или в хладилника в зависимост от това колко дълго искате да се задържи. Без значение кой метод за съхранение използвате, има две неща, които трябва да имате предвид, когато съхранявате гроздето.

Първо, не трябва да миете гроздето наведнъж. Измийте толкова грозде, колкото ще изядете. Оставете останалите немити, тъй като оставянето на капчици вода между гроздето ще го накара да се развалят по-рано.

И второ, поддържайте гроздето добре проветрено. Въздушният поток е от ключово значение, когато се опитвате да поддържате максималната свежест на гроздето си. Гроздето от супермаркетите често се предлага в найлонови торбички с дупки. Ако случайно купите грозде в такива торбички, можете да го оставите там.

Трябва ли да съхранявате грозде в хладилника? 

Перфектната температура за съхранение на грозде е 3 градуса, което означава, че хладилникът е идеалното място за съхранение на грозде. Ако гроздето, което сте закупили, идва в перфорирана пластмасова торбичка, не го прехвърляйте в друг съд или торба. Просто проверете гроздовете за обезцветено грозде и ги отстранете. Ако торбата с гроздето не е перфорирана, затворете я свободно, за да осигурите вентилация. Съхранявайте гроздето в по-долното чекмедже и го мийте само когато сте готови да го изядете.

Колко трае гроздето? 

Срокът на годност на гроздето до голяма степен зависи от два фактора. Първо, колко хубаво е било гроздето, когато сте го купили. И второ, дали сте съхранявали грозде правилно или не.

Прясното грозде, съхранявано при стайна температура, ще се запази добре 3-5 дни. Срокът на годност на гроздето, съхранявано в хладилника, е много по-дълъг. Хладилното грозде се запазва добре в продължение на 7-14 дни в зависимост от това колко свежо е било, когато сте го закупили.

Можете лесно да разберете дали гроздето е добро или вече е станало лошо. Ето признаците на лошото грозде:

• Промени в текстурата – Докато седи в хладилника или на кухненския плот, гроздето губи своята закръгленост. Докато леката мекота на гроздето, която сте имали от няколко дни, е добре, прекалено мекото и кашаво грозде трябва да се изхвърли.

• Промени в цвета – обезцветяването е друг индикатор за развалено грозде. Ако забележите много зачервяване в гроздето, изхвърлете го.

• Неприятна миризма – Ако гроздето мирише ферментирало или има аромат на оцет, не предполагайте, че отлежава като фино вино. 

• Мухъл – Мухълът е сериозен признак, че е крайно време да изхвърлите гроздето. Важно е винаги да практикувате безопасност на храните и да не ядете грозде, което се разваля. 

За още съвети за правилното съхранение на храни като грозде и всичко друго, натиснете ТУК.

Leave a Reply