Готвенето на ориз може да бъде трудна задача, особено ако нямате опит в готвенето. За щастие има решения и уреди, с които можете да го сготвите перфектно и без да разбирате от готвене.

Въпреки това, когато става въпрос за ориз и добавяне на сол, колко трябва да добавите? Има ли машина и за това?

За съжаление, не. Осоляването на ориза може да бъде предизвикателство за много хора, които се борят да разберат простата формула, която работи всеки път. За щастие, все още има лесен начин да го направите!

Колко сол трябва да добавите към ориза? Номерът за осоляването на ориза е в съотношението вода и ориз. В повечето случаи 1 чаена лъжичка сол е достатъчна, за да овкусите адекватно 1 чаша ориз в 2 чаши вода. Това съотношение е най-доброто, с което да започнете с всякакъв вид ориз, но има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Прочетете по-долу, за да научите повече за това как да добавите сол към ориз и как да овладеете изкуството на готвене на ориз — дори ако смятате, че е невъзможно!

Колко сол трябва да използвам за ориз?

Оризът играе важна роля в безброй вкусни рецепти и готвенето му изисква както умения, така и интуиция, които за щастие могат да бъдат научени чрез практика и обучение.

Ако искате да солите ориза, първо трябва да се научите как да го приготвяте правилно, така че да не получите прекалено солен и недоварен ориз или недостатъчно осолен, но прекалено варен ориз.

Най-добрият начин да направите това е да следвате много просто съотношение: за всяка 1 чаша ориз използвайте 2 чаши вода и 1 чаена лъжичка сол! Това съотношение ще ви даде чудесна отправна точка за всеки вид ориз.

Някои дългозърнест ориз може да се готвят по-бавно и да изискват малко повече сол, докато други деликатни зърна могат да се приготвят по-бързо, но няма да изискват толкова много сол.

Не се притеснявайте обаче; тези малки детайли ще имат повече смисъл и ще бъдат полезни, когато овладеете умението за готвене на ориз.

В случай на каузални домашни готвачи, малките несъответствия изобщо няма да имат значение и ако използвате комерсиално оризово зърно за ежедневна употреба, тогава можете лесно да използвате формулата, спомената по-горе, за да приготвите ориз без проблем .

Как да сготвим ориз

Сега, когато знаем просто и лесно съотношение за вкусен, лесен ориз , нека да разгледаме как да го приготвим!

Съставки:

1 чаша суров ориз
2 чаши вода
1 ч. л. сол

Инструкции:

1. Накиснете ориза във вода със стайна температура за около 15-30 минути. Тази стъпка ще доведе до красиво разцъфнал ориз и също така ще освободи излишното нишесте, което ще накара ориза да абсорбира солта по-ефективно.

2. Препоръчваме ви да изплакнете ориза поне 2-3 пъти след накисване и преди готвене.

3. В малка тенджера налейте 2 чаши вода и оставете да заври. Добавете сол към водата и разбъркайте до пълното й разтваряне.

4. Добавете ориза и ги оставете да се готвят спокойно на средно силен огън с капак, докато водата почти се изпари или за 8-10 минути.

5. Намалете котлона и проверете ориза, като преместите някои от тях отстрани на тенджерата, за да видите дали има останала вода на дъното. На дъното трябва да има малко течност.

6. Покрийте тенджерата с капак и гответе ориза за 2-3 минути на много слаб огън. Тази стъпка е важна, тъй като ще завърши готвенето на ориза с пара.

7. След като се задуши, изключете котлона, отворете капака, за да освободите парата, и оставете ориза да престои 5 минути.

8. Сервирайте горещо и се насладете на красиво ароматен и достатъчно осолен ориз!

Свързани въпроси:

След като разгледахме идеалното съотношение сол към ориз, ето още няколко свързани въпроса по темата!

Можете ли да солите ориза, след като е сварен?

Не. Този метод не се препоръчва, тъй като няма да осоли адекватно и правилно ориза и в крайна сметка може да го преварите, като се опитате да смесите солта в ориза, след като е бил сварен.

Мога ли да изцедя излишната вода, след като оризът е бил правилно сварен?

да. Ако оризът е добре сварен и всяко зърно е отделено, можете да отцедите излишната вода и да оставите ориза да се готви на пара, както е посочено в рецептата по-горе.

Ако тази статия Ви бе полезна, погледнете и другите ни теми за различните храни ТУК.

Leave a Reply