Пърженият ориз е безспорно вкусен и както готвите за малко порции, така можете също да направите и за много – едва ли ще остане неизяден. Ресторантите се чувстват по същия начин, затова и когато поръчате пържен ориз от китайски ресторант, получавате килограмови порции. Чест проблем е второто ядене, когато се изисква претопляне на пържен ориз – много хора не постигат добри резултати и остават недоволни.

Независимо дали е домашно приготвен или купен, оставеният пържен ориз може да бъде също толкова приятен като първото хранене, но може също да е наистина разочароващ, ако не е претоплен правилно.

И така, какъв е най-добрият начин за претопляне на пържен ориз? Най-добрият начин за повторно загряване на пържен ориз е добавянето на източник на влага преди повторното му загряване. Можете да използвате микровълновата, печката или фурната. Без значение кой метод сте избрали, ще трябва да добавите малко масло, вода или бульон, за да не изсъхне оризът ви.

В тази статия ще обсъдим 4 различни начина за претопляне на пържен ориз, всеки от които е доста прост, но отнема различно време и различни уреди.

Най-добрият начин за претопляне на пържен ориз

Най-важното, което трябва да знаете за повторното загряване на пържен ориз или какъвто и да е ориз, е безопасността. Съхраняването и повторното загряване на варения ориз трябва да се извършва със същата грижа, както и на месото и млечните продукти.

Въпреки че оризът е храна на растителна основа, той е изключително податлив на бактерии, които причиняват екстремни хранителни отравяния.

Така че, преди да стигнете до частта за претоплянето, не забравяйте първо да последвате тези няколко съвета за безопасност:

 1. Не позволявайте вашият ориз да седи на стайна температура за по-дълго от абсолютно необходимото – приберете го в хладилника, веднага щом разберете, че няма да го изядете наведнъж.
 2. Съхранявайте го в херметичен контейнер в хладилника си и не отваряйте и затваряйте контейнера няколко пъти.
 3. Претопляйте пържения си ориз само веднъж.
 4. Уверете се, че оризът е много горещ, за да убие всички бактерии, които може да са оцелели.

Претопляне на пържен ориз на котлон

Най-добрият начин да затоплите пържения си ориз е в тиган. Този метод ще доведе до най-добрия вкус и текстура, но изисква малко повече работа от ваша страна.

Пърженият ориз вече е пържен, така че пърженето отново ще върне оригиналната текстура и аромат.

Ето как да претоплите пържен ориз на плота:

 1. В зависимост от това колко мазен е вашият останал пържен ориз, добавете малко вода, бульон или допълнително масло в тигана и го загрейте.
 2. Добавете ориза в тигана, след като маслото се загрее и бъркайте непрекъснато, разпределяйки топлината и мазнината.
 3. Гответе минимум 10 минути на средно силен огън.

За да претоплите ориза си на пара, изпълнете следните стъпки:

 1. Добавете течността в тигана и първо я загрейте.
 2. Добавете ориза си и го разбъркайте добре.
 3. Покрийте тигана и го оставете да се готви на среден огън в продължение на 3 минути.
 4. Добре разбъркайте, за да сте сигурни, че не се придържа към тигана, добавете още течност, ако е необходимо.
 5. Покрийте и гответе още 3 минути.
 6. Повтаряйте този процес, докато оризът ви се загрява поне 10 минути и не поеме цялата течност.

Загряването на пържен ориз на плота за готвене е най-добрият начин, но може да не е подходящ вариант, ако взимате обяда си в офиса или нещо подобно.

Претопляне на пържен ориз в микровълновата

Микровълновата е най-често срещаният начин, по който хората затоплят остатъците си, но тя има тенденция да изсушава ориза, особено когато е пържен.

За да предотвратите изсъхването до миниатюрни скали, ще трябва да добавите малко течност, за да възвърнете отново влагата в пържения си ориз.

Добавянето на супена лъжица или 2 вода е най-лесното, бързо решение. Ако искате да качите остатъчния ориз на следващото ниво, добавете вместо вода няколко супени лъжици пилешки или зеленчукови бульон.

Ето стъпките за повторно загряване на пържен ориз в микровълновата:

 1. Поставете ориза си в микровълнова купа и смесете с две супени лъжици от избраната от вас течност.
 2. Покрийте купата, за да запазите влагата в съда. Ще искате да позволите да излезе малко въздух. Предпазител за микровълнова е идеален за това, но можете също така да покриете свободно купата си с чиния или по-голяма купа, обърната над горната част на храната.
 3. Гответе ориза си на висока температура за 2 минути, разбъркайте добре, за да се разпръсне топлината и върнете в микровълновата за още 3 – 4 минути.
 4. Оставете ориза си да се охлади и се наслаждавайте!

Важно е да загреете ориза си в микровълновата за поне 5 минути. Това е по-дълго отколкото повторното нагряване обикновено отнема в микровълнова фурна и може да направи ориза твърде горещ, за да се яде веднага.

Все пак загряването за 5 минути в микровълновата е необходимо за безопасност. Само така можете да сте сигурни, че сте убили всички потенциално опасни бактерии, които обитават ориза ви след като е сготвен.

Как да претоплите пържен ориз във фурната

Загряването на пържен ориз във фурната е лесно, но отнема най-много време от всички възможности.

Ето как да претоплите пържен ориз във фурната:

 1. Загрейте фурната на 220-230 градуса.
 2. Поставете своя остатъчен пържен ориз в тава с капак и добавете в няколко супени лъжици вода или бульон.
 3. Уверете се, че има достатъчно течност за навлажняване на всяко зърно ориз, но не и да го превърнете в супа. Колко ви трябва ще зависи от това колко остатъчен пържен ориз имате.
 4. Покрийте съда с капака му, така че влагата да остане вътре с вашия ориз.
 5. Печете добре покрито за 15 минути.
 6. След 15 минути махнете капака и му дайте още 3 – 5 минути, за да може част от парата да излезе, но не много дълго или оризът ви ще изсъхне.

Как да претоплите пържен ориз във фритюрника

Претоплянето на пържен ориз във фритюрника работи много добре. Това е може би най-лесният метод, но отнема повече време от микровълновата.

Не е нужно дори да добавяте никаква течност.

За да загреете пържен ориз във фритюрника, изпълнете следните стъпки:   

 1. Прехвърлете пържения ориз във фритюрника.
 2. Гответе на висока температура за 8 – 10 минути.
 3. Гответе до задушаване.
 4. Оставете да изстине и се наслаждавайте!

 

Сега вече трябва да можете да претопляте пържен ориз без да се притеснявате от потенциален негативен резултат. Ако тази статия Ви беше полезна, вижте още от нашите наръчници за разнообразните храни и продукти тук.

Leave a Reply