Ледените кафета са вкусни, а горещото прясно кафе е основна част от живота на повечето от нас. Прясно кафе, което е изстинало, обаче, е нещо, което е просто грешно и неприятно. В такива случаи понякога се налага да прибегнем до действия, които обикновено избягваме – например претопляне на кафе.

Можете ли да претоплите кафе, без да го съсипете? Ако сте високо критичен ценител на кафето с изкусно прецизирано небце, може би не. Но за останалите от нас, най-добрият начин да претоплите кафето е бавно и стабилно на вашата печка.

Няма спор, че най-доброто кафе е прясното, но понякога бързо и лесно е това, за което си в настроение.

В тази статия ще обсъдим множество ефективни начини за претопляне на кафе, като се обръща внимание на различните видове вари, приготвени по различни начини и, разбира се, на натоварения ви начин на живот.

Най-добрият начин за претопляне на кафе

Преди да претоплите кафето си, трябва да знаете няколко неща за специалното зърно, което кофеинизира живота ви. Вкусът на всяко кафено зърно се определя до голяма степен от това как е печено, защото химикалите вътре реагират на топлина.

Докато по-голямата част от аромата е фиксирана на мястото си, когато вашето лично кафе се вари, повторното нагряване ще рестартира реакцията и ще доведе до промяна на вкуса. За някои това е трудно забележимо. За други дори не си струва да се пие повече. Ще трябва да направите този избор за себе си.

Ще забележите също, че небесният аромат на кафе почти изчезва, след като първоначално се приготви. Може да не осъзнавате това, но това, което вкусваме, е силно повлияно от това, което миришем. Загубата на аромат също ще се отрази на това как вашето кафе ви харесва и втория път.

Едно последно нещо, което трябва да вземете предвид, е вашето здраве и безопасност. Ако сутрешната ви чаша просто е изстинала, можете да я претоплите, без да се притеснявате много за безопасността, но бактериите обичат кафето, така че ако чашата ви е преседяла през нощта, най-добре е просто да я изсипете и да започнете приготвянето на прясно кафе.

Идеална температура на кафето

Температурата, при която пиете кафето, също се отразява на вкуса, тъй като диктува колко бавно или бързо се извличат ароматите от боба.

Кафето, което е прекалено горещо, може да стане горчиво, докато кафето, което се е охладило твърде много или е приготвено с вода, която не е достатъчно гореща, ще има плосък, по-малко наситен вкус.

Повечето кафенета ще сервират кафето си между с температура около 85 градуса, въпреки че средният консуматор на кафе чака докато изстине до по-умерените 65 градуса.

 

Ако варите кафе вкъщи или правите преливане, най-добрата практика е да кипнете водата си, но я оставете да престои 5 до 10 минути, преди да използвате кафето си.

Преди да стигнем до процеса на отопление, има бонус съвет, който искаме да ви предложим, в случай че искате да го изпробвате сами.

Има някои разногласия по въпроса, така че ние го правим с личен избор: преди да загреете, добавете мъничка щипка сол към чашата си. Теорията е, че солта ще помогне за подсилване на кофеиновите съединения, засилване на вкуса и темпериране на горчивината.

Ако кафето ви е било вкусно, но е било студено, преди да можете да го довършите, нека обсъдим няколко начина за изпълнение на претоплянето, без да съсипете сутрешната си чаша в процеса.

Претопляне на кафе на печка/котлон

Ако ще загрявате чашата си с кафе повторно, най-добрият начин да го направите, за да защитите аромата максимално, е да го нагреете на печката, където можете да контролирате по-добре температурата.

Загрявайки го бавно, химическите реакции, които продължават да променят аромата, са по-малко интензивни и също така ще бъде по-малко вероятно да се окажете с изгорено кафе.

Изсипете студеното си кафе в малка тенджера и го загрейте на слаб до среден огън, докато се запари, но не заври. Изсипете го обратно в чашата си и му се насладете!

Претопляне на кафе в микровълнова фурна

Ако наистина се нуждаете от дозата си кофеин, има голям шанс да не искате да чакате той да се претопли бавно на печката. Следващото най-добро решение е вашият доверен приятел – микровълновата.

Ако знаете как да регулирате настройките на топлината на вашата микровълнова фурна, идеалът би било да пуснете кафето си на среден огън за 1 минута или по-малко. Това ще варира в зависимост от това колко студено е кафето ви и колко горещо искате да го пиете.

Ако не сте сигурни в температурата, започнете с 20 секунди и я проверете. Добавете още 20 секунди, ако е необходимо и продължете така, докато кафето ви не е перфектно още веднъж.

Преди да натиснете старт, не забравяйте да излеете кафето си в микровълнова чаша, ако тя вече не е в такава.

Добре ли е претоплянето на кафе в кафемашина?

Не, повторното нагряване на кафето в кафемашината не е идеално. Много кафемашини са проектирани да запазят кафето ви топло, което е перфектно, но ако поставите кафето обратно в кутията и включите нагревателния елемент, има вероятност да намажете дъното на машината, потенциално да разрушите съда си, освен че това съсипва аромата на вашето кафе.

Нагревателната плоча е проектирана да поддържа топлината, а не да я създава. Не се нагрява достатъчно, за да може топлината да се пренесе в целия съд, но ще загрее само долния слой течност, което е достатъчно да го развали.

Нагряване на кафе с мляко, сметана, захар и други добавки

Ако сте добавили сметана и захар или други ароматизатори към кафето си, ще искате да бъдете особено внимателни, за да го затоплите отново.

Млечните люспи много лесно, особено когато има и захар и също са изложени на риск от извара. Загряването му твърде бързо е рецепта за бедствия, така че не забравяйте да обърнете внимание на правилото за ниска или средна топлина.

Освен това искате да сте сигурни, че кафето ви не е било изоставено твърде дълго, тъй като млечните и други подобни на млечни продукти продукти са склонни да изчезват по-бързо от черното кафе.

Повторно нагряване на кафе от Starbucks

Чашките за кафе на Starbucks изрично ви казват да не претопляте кафето в тях . Това е по две основни причини:

  1. Те не могат да застанат зад качеството на повторно затоплено кафе и затова съветват да не опитвате.
  2. Чашките им имат много тънка вътрешна подплата, която не е подходяща за микровълнова

Ако трябва да претоплите кафето си от Starbucks, първо трябва да го прехвърлите в безопасна микровълнова чаша, след което да го загреете отново според един от методите, описани по-горе. Със сигурност Starbucks биха предпочелу просто да си купите прясна чаша.

 

Ако тази статия Ви беше полезна, вижте още от нашите прекрасни съвети тук.

Leave a Reply