Шамфъстъкът не е точно най-евтиният вид ядки на пазара, така че ако си купите голямо количество, искате да сте сигурни, че можете да се насладите на всяка една ядка, преди да се развалят.

Можете ли да замразите шамфъстък? Да, можете да замразите шамфъстък за 1-2 години. Ще трябва да прехвърлите шамфъстъците си в безопасен за замразяване контейнер и да се уверите, че ще се пазят внимателно защитени от излагане на въздух, за да се запази най-доброто качество и свежест.

Тази статия ще ви преведе стъпка по стъпка през процеса как да замразявите шамфъстък, в и извън черупката им, както и споделяне на няколко други опции за съхранение на шамфъстъци, за да ги запазите свежи възможно най-дълго.

Можете ли да замразите шамфъстък в черупката?

Имаме още добри новини. Да, можете да замразите шамфъстък в черупката. Всъщност, ако ги купите в черупката, това е най-добрият начин да ги замразите, защото те ще продължат по-дълго.

Очистените шамфъстъци ще останат свежи във вашия фризер до 1 година, ако се съхраняват правилно, докато шамфъстъците все още в черупката им могат да останат свежи до 2 години.

Как да замразите шамфъстък?

Замразяването на шамфъстък е съвсем просто. Можете да ги замразите вътре в черупката, както беше споменато по-горе, за най-дълго съхранение, но те също така ще се запазят много добре, ако вече са отворени.

Най-добрият начин да съхранявате шамфъстъците си във фризера е да използвате безопасен за замразяване контейнер за съхранение, за предпочитане стъклен. Шам-фъстъците са склонни да изсъхват, а също така да възприемат околните аромати.

Стъклен контейнер ще предложи най-добрата защита срещу тези два потенциални проблеми. Уверете се, че контейнерът има плътно уплътнение, за да предпази вашите шамфъстъци от въздух и влага.

Винаги е добра идея да поставите етикет на контейнера си с датата на замразяване на шамфъстъците ви, така че да знаете колко време ви остава да ги изядете.

Когато сте готови да се насладите на шам-фъстъците си, извадете ги от фризера си и ги оставете да се разтопят в хладилника ви за една нощ, без да отваряте контейнера.

Искате да оставите контейнера напълно запечатан, докато се размразят напълно, за да се предотврати събирането на влага.  Влагата може да направи шамфъстъка прекалено мек и да го остави податлив на плесени.

Алтернативни начини за съхранение на шамфъстък

Ако искате по-лесен достъп до шам-фъстъците ви, те ще останат свежи до 3 месеца, ако са в хладилник. Независимо дали са отворени или не, те ще трябва да бъдат в контейнер, който затваря с много надеждно херметично уплътнение.

Шамфъстъкът може да изсъхне доста лесно и въздухът в хладилника ви е много по-сух от въздуха в останалата част от дома ви.

Така че ако са изложени на въздух, те не само ще поемат вкусовете във вашия хладилник, но и ще загубят цялата си влага. Вместо да са сладки и орехови с перфектното консистенция, те ще бъдат странно овкусени хрупкави парченца.

Отново, стъклените контейнери ще осигурят най-добрата защита във вашия хладилник, но всеки херметичен контейнер ще свърши работа.

Ако сте закупили запечатана торбичка с шамфъстъци, те ще останат свежи до 3 месеца, ако се съхраняват на хладно и тъмно място като килер, например. Разбира се, ако не сте ги отворили, ще останат годни до най-добрата дата на опаковката.

Разваля ли се шамфъстъкът?

Да, всички ядки могат и ще се развалят, ако не се съхраняват правилно. Ако вашите шамфъстъци са в черупката си, те ще издържат по-дълго, защото черупката им осигурява естествена защита от елементите.

Шамфъстъкът е с ниско съдържание на полиненаситени мазнини, което ги прави по-малко склонни да се развалят, но все пак ще искате да ги съхранявате внимателно, защото дори и да не станат гранясали, те могат да остареят.

Ако шамфъстъците ви остареят, опитайте да препечете ядките си на средна температура в тиган на печката и разбърквайте често. Препечването ще освободи част от маслата и ще даде нов, печен вкус.

Как да разбера дали шамфъстъците са развалени?

Най-очевидните признаци, че шамфъстъците ви са се развалили, са лоша миризма или наистина твърди, сгърчени шамфъстъци.

Ако няма видими или миризливи признаци и сте съхранили внимателно шамфъстъците си, трябва да сте сигурни да ги ядете и да им се наслаждавате без риск. Въпреки това, все още е възможно да срещнете странната ядка, която леко е гранясала.

Ако ядете ядка, която има кисел привкус, не се паникьосвайте. Едва ли ще ви стане лошо и една лоша ядка не означава, че цялата порция е развалена.

 

За още подобни статии относно замразяване на хранителни продукти и ядки, натиснете ТУК.

Leave a Reply