Замразяването е чудесен начин да удължите срока на годност на нетрайни храни като плодове, които иначе биха се развалили в рамките на няколко дни, ако се съхраняват при стайна температура.

Но дори замразяването не гарантира, че плодовете ще бъдат в безопасност от гниене! Въпреки че замразяването има тенденция да удължи живота на плодовете с няколко месеца, има няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да ги консумирате.

Развалят ли се замразените плодове? Да, неправилно съхраняваните замразени плодове могат също толкова лесно да се развалят. Важно е да проверите за признаци на гниене и разваляне, преди да размразите и да консумирате компрометирани замразени плодове. Въпреки това, правилно съхраняваните замразени плодове могат да бъдат безопасни за консумация до 12 месеца при оптимални условия. 

Прочетете по-долу, за да научите повече за замразените плодове, как да ги съхранявате и как да се уверите, че са напълно безопасни за консумация!

Защо замразени плодове?

Дебатът между пресните и замразените плодове е сравнително нов, който раздели хората между избора на едното или другото.

За щастие, замразяването на плодовете е напълно безопасно и е чудесен начин не само да удължите срока на годност на храната, но и да запазите хранителните й качества за целия период .

Пазарът на замразени храни е огромен и е наситен с множество опции.

Производителите се опитват да се конкурират по отношение на качеството на плодовете и превъзходството на процеса на замразяване, но в основата си всяка компания използва повече или по-малко една и съща техника за бързо замразяване на плодове, за да удължи живота им.

Така че факторът на разваляне се свежда най-вече до това как клиентите съхраняват плодовете, когато ги върнат вкъщи от супермаркета.

Замразените плодове са изключително удобни, тъй като са предварително нарязани, така че просто трябва да ги размразите и да ги изядете, без да се притеснявате да ги набавяте през определени сезони или да ги обработвате ръчно у дома.

Просто отворете опаковка, извадете една порция и приберете останалото във фризера!

Но колко безопасни са тези плодове в дългосрочен план? Могат ли да се развалят?

Краткият отговор е: да, всеки хранителен артикул непременно ще се развали. Дори и да не се развали в традиционния смисъл, когато събира мухъл, все пак може да стане по-малко ароматен поради окисляване.

Но има начини, по които можете да удължите както срока на годност, така и качеството на замразените плодове, така че да останат свежи и пълни, когато ги използвате.

Съхранение на замразени плодове

Проблемът с разваляне на замразени плодове е свързан с две неща: условията на съхранение и вида на плодовете.

В повечето случаи всеки вид плодове може да бъде замразен и съхраняван по един и същи начин. Това означава, че всеки плод ще има повече или по-малко еднакъв срок на годност.

Въпреки това, срокът на съхранение зависи и от това как съхранявате плодовете!

Например, неотворени опаковки, които са оставени недокоснати и съхранявани при правилните условия, могат лесно да се съхраняват до 12 месеца и все още имат същия вкус . Но в случай на отворени опаковки може да се наложи да сте малко по-внимателни.

След като опаковката е отворена и плодовете са изложени на въздух, те ще започнат да се окисляват – или с други думи, ще започнат да се развалят! Разбира се, няма да забележите това веднага, но след време плодовете ще започнат да показват признаци на разваляне.

Това зависи от следните фактори:

  • Отворените опаковки са подложени на температурни промени. Отварянето и затварянето на вратата на фризера, прекъсванията на електрозахранването или неизправностите ще развалят плодовете по-бързо от тези, които са постоянно замразени. 
  • Размразените и повторно замразените плодове са по-склонни да се развалят, отколкото постоянно замразените плодове. 
  • Неправилната температура на съхранение или нещо над 0°F може да повлияе на качеството на плодовете с течение на времето. 

Така че, за да удължите срока на годност на замразените плодове, първо трябва да се уверите, че те се съхраняват замразени при правилните условия.

В повечето случаи „правилните условия“ са отпечатани на гърба на всяка опаковка и можете да следвате тези инструкции, за да извлечете максимума от вкуса на плодовете.

Но като цяло трябва да държите плодовете замразени, без да ги оставяте да се размразяват през цялото време на съхранение. Това ще удължи живота на плода с до 12 месеца! 

Но има и няколко други неща, които също трябва да имате предвид.

Изгаряне във фризера

Както бе споменато по-горе, замразените плодове могат да се развалят по различни начини. Един от тези начини е, когато плодът се изгори във фризера.

Изгарянето във фризера не засяга безопасността на храната, а по-скоро намалява нейния вкус и уврежда текстурата . Това се случва, когато въздухът достигне плода и той започне да се окислява, като едновременно с това се замразява.

Изгарянето на фризера води до натрупване на петна от лед около засегнатата област. Отново, това не означава, че плодът се е развалил, но тъй като няма да има толкова добър вкус, по-добре е просто да изхвърлите прекалено засегнатите плодове, отколкото да ги спасите.

Как да предотвратим изгаряне във фризера

Изгарянето на фризера може да бъде предотвратено чрез правилно опаковане или затваряне на опаковката или преместване на замразените плодове в херметически затворен контейнер.

Важно е да се отбележи, че изгарянето във фризера засяга само плодове, които са изложени на въздух, така че ако купите пакет замразени плодове от пазара и ги съхранявате веднага във фризера, плодовете няма да получат изгаряне във фризера .

Въпреки това, ако им позволите да се размразят, те просто могат да бъдат засегнати поради добавената влага.

Не забравяйте, че изгарянето във фризера извлича влагата от храната, така че най-добрият начин да предотвратите това е да запазите плодовете замразени и опаковани. Това е особено важно за отворени пакети със замразени плодове.

Просто ги преместете в херметичен контейнер и ги съхранявайте в задната част на фризера и далеч от вратата. Следете внимателно и изтичането!

Замразените плодове могат да оцелеят след изтичането им, при условие че се съхраняват правилно, но колкото по-дълго остават замразени, толкова по-вероятно е да загубят вкус и текстура.

Проверка за гниене на замразени плодове

Когато замразените плодове не се съхраняват, както е посочено, те могат да започнат да се развалят, както всеки друг плод.

Освен изгаряне във фризера, те ще покажат и признаци на разваляне, като например:

Мухъл

Неправилно замразени плодове или плодове, които са били размразявани и повторно замразени многократно, могат бавно да развият мухъл .

Не забравяйте, че температурите на замръзване не убиват спорите или плесента, а просто спират растежа им. Мухълът остава в неактивно състояние и започва да расте както обикновено, след като плодът се размрази!

Отвратителна миризма

Издайнически признак за разваляне е, когато плодовете започват да миришат, докато се размразяват. Това е ясна индикация за разваляне и може да успеете да усетите полъх от плодовете, дори когато са замразени .

Имайте предвид, че замразените плодове може да нямат толкова силна миризма, но след като се размразят, ще разберете със сигурност дали са годни за консумация или изгнили!

Слуз или промени в текстурата/цвета

Слузестият филм е друга ясна индикация за гниене. Ако плодът има видим слой слуз, станал е прекалено мек и е покафенял или потъмнял, тогава може да е време да го изхвърлите напълно!

Замразените плодове обикновено са пълни и не претърпяват големи промени в текстурата или цвета, освен ако не започнат да се развалят.

Leave a Reply